Archiwum Polityki

Z czym to się je?

Co to jest persymona? I jak się to je? Jak jeść homara i czym się on różni od langusty? Kto pierwszy wchodzi do restauracji – kobieta czy towarzyszący jej mężczyzna? Jak usadzić gości przy biesiadnym stole? Jak nakryć i zastawić stół, jak układać na nim sztućce i kieliszki? To pytania wcale nie błahe, a odpowiedzi niełatwo znaleźć. Znikły z prasy rubryki savoir-vivre’u. W szkołach tego nie uczą, a z domu nie zawsze i nie wszyscy mieli okazję czerpać wzorce. Spróbujemy więc to i owo przypomnieć i podpowiedzieć, zwrócić uwagę na nowe wyzwania, którym coraz częściej musimy podołać na przyjęciach. Reguły sympatycznego i eleganckiego zachowania przy stole to część naszej tradycji i kultury, a grzeczność – pamiętamy z „Pana Tadeusza” – „nie jest nauką łatwą ani małą”. No to zaczynamy!

Dodatki 41.2006 + Polityka. Stół Polityki. Piotr Adamczewski poleca: Biesiadny savoir-vivre (90074) z dnia 14.10.2006; s. 3
Reklama