Alina Cała, Hanna Węgrzynek, Gabriela Zalewska: Historia i kultura Żydów polskich. Słownik. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne. Warszawa 2000, s. 400
Rzecz to znakomita i bardzo ważna. Trzy autorki ułożyły zestaw 800 haseł, które w tej formie prezentują historię i kulturę Żydów polskich, także 300 biogramów. Hasła często mają postać samoistnych, skondensowanych opracowań różnorodnych tematów sięgających „do początków” aż po czasy współczesne, opisujących zagadnienia religijne, historię stosunków polsko-żydowskich, myśl polityczno-społeczną Żydów polskich, życie kulturalne i naukowe, a także ich obrzędowość, stroje, potrawy (hasło „maca” zaczyna się następująco: „rodzaj przaśnego podpłomyka, pieczonego na blasze. Ciasto przygotowuje się z mąki i wody, bez dodatku soli, następnie cienko wałkuje i dziurkuje. Macę należy upiec nie później niż 18 minut po zamieszaniu mąki i wody, aby być pewnym, że nie zaczął się proces zakwaszania...”). Hasła, rzec można, drobne stoją obok tych najpoważniejszych, gdy autorki próbują dać syntetyczny obraz procesów, wydarzeń i faktów, które mają wielki ciężar poznawczy i interpretacyjny, choćby „komunizm a Żydzi” czy „międzykulturowe wpływy polsko-żydowskie i żydowsko-polskie”. Nie ulega wątpliwości, że owe międzykulturowe wpływy będą mogły być po ukazaniu się tego właśnie słownika silniejsze i że czytelnikom jego studiowanie pozwoli odnaleźć wiele wspólnych korzeni, a także odnaleźć wspólnotę wielowiekowego sąsiedztwa.
Wiesław Władyka
[warto mieć w biblioteczce]
[nie zaszkodzi przeczytać]
[tylko dla znawców][czytadło][złamane pióro]