Zupa z pokrzyw
1 por • 2 główki kruchej sałaty • 20 dag listków młodych pokrzyw • 10 dag szpinaku • pęczek natki pietruszki • 2 łyżki masła • 2 łyżki soku z cytryny • starta skórka z cytryny • sól • cukier • biały pieprz • 1,5 litra bulionu z kurczaka.
Pora umyć i pokroić w plasterki. Umyte, osączone listki pokrzywy oraz szpinak i natkę posiekać. W rondlu roztopić masło, włożyć plastry pora i chwilę smażyć na dużym ogniu. Dodać posiekaną zieleninę i porwane palcami liście sałaty. Wymieszać delikatnie i chwilę jeszcze smażyć. Skropić sokiem z cytryny i dodać skórkę cytrynową. Dusić 10 minut i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Lekko ostudzić, zmiksować, podgrzać ponownie, doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Chłodnik z lebiodki
3 łyżki zielonych listków lebiodki (czyli oregano) • 3 ząbki czosnku • sól • ocet winny • oliwa z oliwek • 30 dag miąższu białego chleba • 2 pomidory • 2 ogórki • po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej.
Posiekać drobno umyte listki lebiodki. Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z solą. Ucierając dodawać posiekaną lebiodkę. Gdy powstanie gładki, zielony krem, dodać zimnej wody i 2 łyżki octu winnego. Pokruszyć miąższ chleba i włożyć do rozwodnionej masy. Gdy chleb nasiąknie, wstawić do lodówki. Obrać ogórki i pomidory, papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić i włożyć do wazy. Wyjąć z lodówki masę lebiodkową z chlebem i dodać do wazy z posiekanymi warzywami. Wymieszać. Można dodać kostki lodu.
Surówka z chrzanu
Szklanka startego chrzanu • 2 główki czosnku • 1 soczyste jabłko • 1 łyżeczka miodu • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki śmietany • sól.