Kraj

Ugotowani

Tonąca gastronomia ciągnie za sobą kolejne branże. Tonąca gastronomia ciągnie za sobą kolejne branże. Wojciech Stróżyk / Reporter
Dotknięte drugą fazą lockdownu restauracje padają jak muchy.

Polska branża gastronomiczna w kilka miesięcy cofnęła się o parę lat. W samej Warszawie upadło – albo jest w trakcie upadku – ponad 20 znanych restauracji. Niektóre, jak chociażby Dom Polski, były na rynku od ponad dwóch dekad, co jest sporym wyczynem w tej trudnej branży.

Cios poniżej pasa od rządu Morawieckiego

Pierwszy lockdown był dla nas ciosem. Drugi był już właściwie ciosem poniżej pasa. Samo ogłoszenie zamknięcia restauracji w piątek wieczorem, kiedy wszyscy mieli już pełne lodówki jedzenia na weekend, najlepiej oddaje stosunek rządzących do naszej branży – mówi warszawski restaurator Maciej Sondij, współwłaściciel restauracji Dyletanci.

Polityka 46.2020 (3287) z dnia 08.11.2020; Ludzie i wydarzenia. Kraj; s. 8

Czytaj także

Kraj

Jak kwarantanna odbije się na naszym zdrowiu

Siedzimy na huśtawce społecznej i politycznej. Z jednej strony dyscyplina sanitarna, z drugiej masowe manifestacje oraz bandyckie rozróby na ulicach. Chaos, bezładne poczynania władzy, jak zapowiedź tzw. narodowej kwarantanny, wzmacniają nasz niepokój.

Martyna Bunda, Ewa Wilk
21.11.2020