Kraj

Ugotowani

Tonąca gastronomia ciągnie za sobą kolejne branże. Tonąca gastronomia ciągnie za sobą kolejne branże. Wojciech Stróżyk / Reporter
Dotknięte drugą fazą lockdownu restauracje padają jak muchy.

Polska branża gastronomiczna w kilka miesięcy cofnęła się o parę lat. W samej Warszawie upadło – albo jest w trakcie upadku – ponad 20 znanych restauracji. Niektóre, jak chociażby Dom Polski, były na rynku od ponad dwóch dekad, co jest sporym wyczynem w tej trudnej branży.

Cios poniżej pasa od rządu Morawieckiego

Pierwszy lockdown był dla nas ciosem. Drugi był już właściwie ciosem poniżej pasa. Samo ogłoszenie zamknięcia restauracji w piątek wieczorem, kiedy wszyscy mieli już pełne lodówki jedzenia na weekend, najlepiej oddaje stosunek rządzących do naszej branży – mówi warszawski restaurator Maciej Sondij, współwłaściciel restauracji Dyletanci.

Polityka 46.2020 (3287) z dnia 08.11.2020; Ludzie i wydarzenia. Kraj; s. 8
Reklama

Czytaj także

Społeczeństwo

Tata Maty: Młodzi ludzie są mądrzejsi, niż my myślimy, że są

Z prof. Marcinem Matczakiem o tym, dlaczego nie warto być zbyt posłusznym.

Martyna Bunda
07.09.2021