Co sprzyja upijaniu się? Skąd się bierze kac?
Budowa chemiczna aldehydu octowego (CH3CHO).
Polityka

Budowa chemiczna aldehydu octowego (CH3CHO).

Alkohol, czyli etanol (C2H5OH), z łatwością przenika do mózgu, ponieważ dzięki budowie chemicznej ma spore powinowactwo do tłuszczów, a w tkance mózgowej jest ich bardzo dużo. Już w 20 proc. wchłania się w jamie ustnej, więc do ośrodkowego układu nerwowego ma stąd znacznie krótszą drogę niż z jelit. Może się zatem nieźle wstawić także ten, kto bojąc się odmówić picia, będzie tylko przetrzymywał alkohol w ustach i wypluwał go. Picie wódki przez słomkę przynosi ten sam efekt. Im szybsze wchłanianie, tym gwałtowniejsza reakcja organizmu. Dlatego, by spowolnić drogę alkoholu z żołądka i jelit do krwi, a potem do mózgu, warto zadbać o podkład z obfitego tłustego posiłku i zrezygnować z napojów gazowanych, gdyż dwutlenek węgla przyspiesza wchłanianie trunków.

Tylko 10 proc. etanolu opuszcza ludzki organizm w postaci niezmienionej z wydychanym powietrzem i moczem.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj