Archiwum Polityki

Europejskie jadłospisy

Wprawdzie wszyscy w UE jesteśmy Europejczykami, ale kulinarne upodobania poszczególnych narodów znacznie się od siebie różnią. Na przykład Łotysze i Polacy zjadają największe ilości ziemniaków – aż 126 kg rocznie na osobę. Znacznie zdrowiej odżywiają się Litwini i Portugalczycy, najwięksi amatorzy ryb – 60 kg na głowę. My za rybami raczej nie przepadamy. Roczne spożycie nie przekracza 12 kg na osobę. Jeśli już decydujemy się na ten rodzaj białka, to najczęściej sięgamy po śledzie lub mintaje. Największą w UE niechęć do ryb przejawiają jednak Węgrzy i Słowacy – 10 kg na osobę. Węgier lubi zjeść ostro i, podobnie jak w naszym przypadku, najczęściej nie jest to polecana przez lekarzy jako najzdrowsza dieta śródziemnomorska.

Polityka 12.2006 (2547) z dnia 25.03.2006; Gospodarka; s. 36
Reklama