Archiwum Polityki

Dania modne

Moda dotyczy nie tylko strojów. Bywają także modne dania. W tym sezonie modne stały się sałatki z rukoli (roślina świetnie rosnąca w polskich warunkach, mimo że pochodzi z Włoch), sałatka caprese (pomidory, mozzarella i bazylia w sosie winegret), świeże figi w szynce parmeńskiej, małże z papryką i rukolą. Palmę pierwszeństwa w dziedzinie zup oddałbym zupie pavese (jej prostota zdumiewa), z dań rybnych wyróżniłbym: piotrosza, pangę, solę i maślaną. Wśród mięs karierę zrobiły steki ze strusia oraz z kangura (bez tłuszczu i niezwykle delikatne).

Ryba maślana, czyli butterfish

1 filet z ryby maślanej • 1 pęczek szparagów (może być puszka) • 35 dag krewetek • 1 grejpfrut • biały pieprz • sól. Na sos: 3 łyżki białego wina (wytrawnego) • 1 łyżka octu winnego • liść bobkowy • natka pietruszki • 10 dag masła • 2 żółtka • biały pieprz • sól

Filet umyć, pokroić na porcje, posolić, popieprzyć, zalać sokiem z grejpfruta, odstawić na godzinę w chłodnym miejscu.

Dodatki 41.2006 + Polityka. Stół Polityki. Piotr Adamczewski poleca: Biesiadny savoir-vivre (90074) z dnia 14.10.2006; s. 16