Archiwum Polityki

Dania modne

Moda dotyczy nie tylko strojów. Bywają także modne dania. W tym sezonie modne stały się sałatki z rukoli (roślina świetnie rosnąca w polskich warunkach, mimo że pochodzi z Włoch), sałatka caprese (pomidory, mozzarella i bazylia w sosie winegret), świeże figi w szynce parmeńskiej, małże z papryką i rukolą. Palmę pierwszeństwa w dziedzinie zup oddałbym zupie pavese (jej prostota zdumiewa), z dań rybnych wyróżniłbym: piotrosza, pangę, solę i maślaną. Wśród mięs karierę zrobiły steki ze strusia oraz z kangura (bez tłuszczu i niezwykle delikatne).

Ryba maślana, czyli butterfish

1 filet z ryby maślanej • 1 pęczek szparagów (może być puszka) • 35 dag krewetek • 1 grejpfrut • biały pieprz • sól. Na sos: 3 łyżki białego wina (wytrawnego) • 1 łyżka octu winnego • liść bobkowy • natka pietruszki • 10 dag masła • 2 żółtka • biały pieprz • sól

Filet umyć, pokroić na porcje, posolić, popieprzyć, zalać sokiem z grejpfruta, odstawić na godzinę w chłodnym miejscu. Wino i ocet wlać do rondelka, wrzucić kilka łodyżek natki, listek bobkowy i szczyptę pieprzu. Gotować na dużym ogniu, aż połowa odparuje. Wyjąć zielsko i ostudzić. Stopić i sklarować masło. Rozbełtać żółtka z ostudzonym octem i winem. Ubijać, aż będą puszyste. Dodawać po odrobinie sklarowane masło i ubijać dalej. Posolić do smaku. Krewetki i szparagi podgotować w wodzie. Rybę upiec, polać sosem i ozdobić krewetkami oraz szparagami osączonymi z wody.

(2 porcje)

 

Zupa pavese

3/4 l bulionu mięsnego • 4 żółtka • 5 dag parmezanu • 4 ząbki czosnku • pół pęczka szczypiorku • oregano • 4 kromki pszennego chleba • oliwa • sól

Czosnek obrać i rozetrzeć z jedną łyżeczką soli. Szczypiorek i oregano opłukać i posiekać. Z chleba odkroić skórkę. Rozgrzać bulion. Na silnie rozgrzanej oliwie zasmażyć roztarty czosnek. Na tej samej patelni, po usunięciu czosnku, podsmażyć chleb z obu stron. Gdy grzanki będą złotobrązowe, ułożyć je na głębokich talerzach. Na środku każdej grzanki położyć surowe żółtko. Wlać gorący bulion tak, by wierzch grzanek wystawał. Posypać tartym parmezanem, oregano i szczypiorkiem.

Dodatki 41.2006 + Polityka. Stół Polityki. Piotr Adamczewski poleca: Biesiadny savoir-vivre (90074) z dnia 14.10.2006; s. 16
Reklama