Archiwum Polityki

Poznaj mało znane

Persymona

Owoc ten znany jest także pod nazwą jabłko orientu, hurma, szaron i kaki. Ma tę zaletę, że nie dojrzewa na drzewie. Dobry, dojrzały smak osiąga po kilku dniach leżenia w domu, co sprawia, że można – a nawet powinno się – kupować persymony twarde, niedojrzałe. Je się je na surowo, bardzo polecane są w diecie dzieci i osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym. Słodkie, łagodne persymony doskonale sprawdzają się jako składnik sałatek.

 

Papaja

Powinna być żółta, dlatego jeżeli kupimy owoc zielonkawy, należy położyć go na kilka dni w temperaturze pokojowej – wówczas dojrzeje. Papaję przekrawa się na połowy wzdłuż, usuwa liczne nasionka wraz z galaretowatą otaczającą je masą, pozostały zaś obrany ze skórki miąższ zjadamy.

Owoc ten ma bardzo wiele niezwykłych właściwości leczniczych. Okład z papai leczy ukąszenia, oparzenia, łagodzi skłonność do krwotoków, stany zapalne. Sokiem z niedojrzałych owoców leczono niegdyś (skutecznie!) brodawki. Preparaty zawierające papainę, jak nazwa wskazuje składnik tego owocu, wpływają dobroczynnie na układ trawienny i wspomagają profilaktykę przeciwnowotworową. Jeśli nie dysponuje się specyfikami farmaceutycznymi, podróżując w tropikach warto żuć liście papai lub jej nasiona, co zabezpiecza przed zarażeniem się pasożytami.

 

Granaty

Uprawiane obecnie w większości krajów o ciepłym klimacie krzewy i drzewa granatowców pochodzą z Azji. Od wieków granat stanowi symbol płodności i miłości.

Owoc ten odznacza się wyjątkowym charakterystycznym smakiem, dojrzały zaś ma wspaniały rubinowy kolor. Ususzone pestki są dobrą przyprawą. W wielu kuchniach jako doskonałej przyprawy używa się także soku z granatów, zastępującego sok cytrynowy, bardziej jednak łagodnego i stonowanego.

Dodatki 41.2006 + Polityka. Stół Polityki. Piotr Adamczewski poleca: Biesiadny savoir-vivre (90074) z dnia 14.10.2006; s. 18
Reklama