Sekret udanego przyjęcia tkwi w odpowiednim doborze gości i potraw. Warto zaskoczyć daniem oryginalnym, ze składników mało znanych. Warto promować nowe smaki – byle nie w nadmiarze. Z proponowanego niżej zestawu potraw możecie Państwo czerpać inspirację przygotowując wiele przyjęć. Podajemy głównie przepisy zawierające produkty, które dopiero szukają swego miejsca na polskich stołach. Dwa mięsne – to ukłon w stronę zatwardziałych mięsożerców.
Karczochy
8 młodych karczochów • 3 dag masła • sok z jednej cytryny • 5 dag śmietany • sól • świeżo zmielony pieprz
Opłukać karczochy, zdjąć wierzchnie listki, końce (szpiczaste) pozostałych obciąć nożyczkami, przeciąć karczocha (pionowo) na pół, usunąć włókna, skropić cytryną i ułożyć w wodzie. Rozgrzać masło w rondlu, włożyć osączone z wody karczochy, znów skropić sokiem cytrynowym, posolić i posypać pieprzem, dusić pod pokrywką na małym ogniu pół godziny.
Dodatki
41.2006 + Polityka. Stół Polityki. Piotr Adamczewski poleca: Biesiadny savoir-vivre
(90074) z dnia 14.10.2006;
s. 20