Karczochy
8 młodych karczochów • 3 dag masła • sok z jednej cytryny • 5 dag śmietany • sól • świeżo zmielony pieprz
Opłukać karczochy, zdjąć wierzchnie listki, końce (szpiczaste) pozostałych obciąć nożyczkami, przeciąć karczocha (pionowo) na pół, usunąć włókna, skropić cytryną i ułożyć w wodzie. Rozgrzać masło w rondlu, włożyć osączone z wody karczochy, znów skropić sokiem cytrynowym, posolić i posypać pieprzem, dusić pod pokrywką na małym ogniu pół godziny. Pod koniec dodać śmietanę, zamieszać i zagotować.
(4 porcje)
Terina z łososia z małżami i kawiorem
20 dag świeżego łososia • 20 dag łososia wędzonego • 20 dag łososia marynowanego • mała puszka czarnego kawioru • puszka krewetek koktajlowych • puszka małży w sosie własnym • 1 jajko • 5 jajek przepiórczych Na sos: • oliwa z oliwek extra vergine • musztarda z Dijon • ocet balsamico • bazylia • mięta • melisa • oregano • kolorowy pieprz • mały kieliszek koniaku • sól • mała czerwona cebula • kozi serek • miód • gałązki kopru
Zrobić masę w mikserze z łososia świeżego, wędzonego, krewetek, surowego jajka, 2–3 dag koziego serka. Dodać pieprz i sól oraz koniak. Wyłożyć foremkę aluminiową plastrami łososia marynowanego. Ułożyć na nim wyrobioną na gładko masę, przykryć plastrem łososia i ozdobić listkami bazylii. Włożyć do rękawa foliowego i piec w kąpieli wodnej pół godziny. Sos: wymieszać kilka łyżek musztardy z oliwą, dodać ocet balsamiczny, pieprz i sól do smaku oraz łyżkę miodu, po odrobinie ziół i drobno posiekaną cebulę.