Archiwum Polityki

Dania do podziwiania

Sekret udanego przyjęcia tkwi w odpowiednim doborze gości i potraw. Warto zaskoczyć daniem oryginalnym, ze składników mało znanych. Warto promować nowe smaki – byle nie w nadmiarze. Z proponowanego niżej zestawu potraw możecie Państwo czerpać inspirację przygotowując wiele przyjęć. Podajemy głównie przepisy zawierające produkty, które dopiero szukają swego miejsca na polskich stołach. Dwa mięsne – to ukłon w stronę zatwardziałych mięsożerców.

Karczochy

8 młodych karczochów • 3 dag masła • sok z jednej cytryny • 5 dag śmietany • sól • świeżo zmielony pieprz

Opłukać karczochy, zdjąć wierzchnie listki, końce (szpiczaste) pozostałych obciąć nożyczkami, przeciąć karczocha (pionowo) na pół, usunąć włókna, skropić cytryną i ułożyć w wodzie. Rozgrzać masło w rondlu, włożyć osączone z wody karczochy, znów skropić sokiem cytrynowym, posolić i posypać pieprzem, dusić pod pokrywką na małym ogniu pół godziny. Pod koniec dodać śmietanę, zamieszać i zagotować.

(4 porcje)

 

Terina z łososia z małżami i kawiorem

20 dag świeżego łososia • 20 dag łososia wędzonego • 20 dag łososia marynowanego • mała puszka czarnego kawioru • puszka krewetek koktajlowych • puszka małży w sosie własnym • 1 jajko • 5 jajek przepiórczych Na sos: • oliwa z oliwek extra vergine • musztarda z Dijon • ocet balsamico • bazylia • mięta • melisa • oregano • kolorowy pieprz • mały kieliszek koniaku • sól • mała czerwona cebula • kozi serek • miód • gałązki kopru

Zrobić masę w mikserze z łososia świeżego, wędzonego, krewetek, surowego jajka, 2–3 dag koziego serka. Dodać pieprz i sól oraz koniak. Wyłożyć foremkę aluminiową plastrami łososia marynowanego. Ułożyć na nim wyrobioną na gładko masę, przykryć plastrem łososia i ozdobić listkami bazylii. Włożyć do rękawa foliowego i piec w kąpieli wodnej pół godziny. Sos: wymieszać kilka łyżek musztardy z oliwą, dodać ocet balsamiczny, pieprz i sól do smaku oraz łyżkę miodu, po odrobinie ziół i drobno posiekaną cebulę.

Dodatki 41.2006 + Polityka. Stół Polityki. Piotr Adamczewski poleca: Biesiadny savoir-vivre (90074) z dnia 14.10.2006; s. 20
Reklama