Archiwum Polityki

Kurczak sterowany

Coraz więcej konsumentów woli udko niż schabowego, więc popyt na drób rośnie bardzo szybko. Mimo to część producentów drobiu domaga się od Sejmu wprowadzenia licencji na produkcję. Limitowanie połączone z obowiązkiem kontraktacji ma im pozwolić w osiąganiu wyższych, stałych dochodów – donosi „Rzeczpospolita”. Podczas gdy reglamentacji produkcji brojlerów domagają się właściciele kurzych ferm zrzeszonych w Krajowej Radzie Drobiarstwa, ich konkurenci z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu przytomnie zauważają, że już obecnie średnia cena skupu drobiu w Polsce jest wyższa niż w Belgii, Danii czy Holandii i że korupcjogenne rozdzielanie licencji z pewnością nie ułatwi polskim producentom konkurowania z krajami UE.

Polityka 11.2000 (2236) z dnia 11.03.2000; Gospodarka; s. 74