Półki supermarketów pełne są przetworów owocowych, marynowanych grzybów i ogórków, warzyw suszonych i piklowanych, nalewek, oliw, octów. Ale nic tak nie smakuje, jak poziomkowe konfitury zrobione przez babunię lub rydze własnoręcznie marynowane.
Koniec lata to najlepsza pora, by zrobić choć kilka słoików własnych powideł czy zakwasić zielone pomidory na sałatkę, którą podamy podczas przyjacielskiej kolacji. Dzięki wielu nowym kuchennym urządzeniom: świetnym garnkom stalowym zapobiegającym przypalaniu, mikserom i malakserom, które wyręczają nas w wielu uciążliwych pracach, oraz np. cukrom żelującym, znacznie skracającym czas spędzony przy kuchni, droga do kulinarnego, a co za tym idzie towarzyskiego, sukcesu jest znacznie krótsza. A zatem – do dzieła!
O lecie w słoiku słuchaj od 22 do 26 sierpnia o godz. 14.25!
Programy Piotra Adamczewskiego: „Gawędy smakosza” codziennie o godz. 6.55 i 15.55 oraz „Kuchnie świata” w każdą sobotę po godz. 9.00