Archiwum Polityki

Kwaśny uśmiech, czyli marynaty

Zielone pomidory Renaty

1 kg zielonych pomidorów • pół kg cebuli • sól. Na zalewę: 2 szklanki wody • 1 szklanka octu 10% • cukier • pieprz ziarnisty • ziele angielskie • gorczyca w ziarnach

Pomidory i cebulę pokroić w plastry. Wymieszać i posolić. Odstawić na noc w durszlaku. Wycisnąć sok i wylać. Zrobić zalewę z wody, octu, przypraw i cukru sypanego do smaku. Do gotującej zalewy włożyć dobrze wyciśnięte pomidory z cebulą. Gdy się zeszklą, przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i ustawić do góry dnem. Gdy wystygną, odstawić do spiżarni.

 

Śliwki w occie

1kg węgierek • 15 dag cukru • 200 ml octu 10% • 12 goździków • cynamon

Ponakłuwać śliwki igłą i wrzucić na minutę do wrzątku. Odcedzić. Do połowy litra wody dolać ocet, wsypać cukier i ugotować syrop. Zalać nim śliwki i zagotować. Po zagotowaniu ostudzić i śliwki odcedzić. Syrop ponownie zagotować i znowu włożyć owoce. Zagotować. I znów odcedzić owoce, by ułożyć je w wyparzonych słoikach. Syrop zagotować po raz kolejny z dodatkiem cynamonu i goździków. Zalać śliwki i mocno zakręcić słoiki. Pasteryzować pół godziny w 90 st. C.

 

Gruszki w occie

1 kg gruszek • 20 dag cukru • 200 ml octu 10% • 5 goździków • cynamon • 1 cytryna na sok • niegazowana woda mineralna

Umyte gruszki obrać i wrzucić do zimnej wody mineralnej zakwaszonej sokiem z cytryny. Pół litra wody zagotować z cukrem, cynamonem, goździkami i octem. Do tego gotującego się syropu wrzucić osączone z wody gruszki i gotować na słabym ogniu, aż się zeszklą.

Dodatki 34.2005 + Polityka. Stół Polityki. Piotr Adamczewski proponuje 50 smakołyków ze spożarni. Przetwory i marynaty (90084) z dnia 27.08.2005; s. 5
Reklama