Archiwum Polityki

Słodycz na talerzu, czyli konfitury

Galaretka jarzębinowa

1 kg owoców jarzębiny • 2 cytryny • pół kg cukru • woda mineralna niegotowana

Owoce jarzębiny włożyć do zamrażarki i trzymać tam dobę. Rozmrozić, umyć, osączyć, rozgnieść. Włożyć do garnka, zalać szklanką wody, dodać sok z cytryny i startą z niej skórkę. Gotować pół godziny. Przecedzić przez gazę. Sok gotować z cukrem usuwając szumowiny. Galaretka jest gotowa, gdy wylana na talerz kropla nie rozpływa się. Przełożyć do wymytych spirytusem lub wyparzonych wrzątkiem słoików i zakręcić.

Dodatki 34.2005 + Polityka. Stół Polityki. Piotr Adamczewski proponuje 50 smakołyków ze spożarni. Przetwory i marynaty (90084) z dnia 27.08.2005; s. 19