Archiwum Polityki

W gąsiorku i w kieliszku, czyli nalewki, likiery i rum

Ratafia

Po pół kg malin • wiśni • moreli • brzoskwiń • renklod • węgierek • po ćwierć kg czarnych porzeczek • czarnych jagód • poziomek • 1 kg gruszek • 1 pomarańcza • 1 cytryna • 10 dag rodzynek • 1,5 kg cukru • 2 l spirytusu

Do wielkiego (10-litrowego) słoja wsypywać w miarę dojrzewania owoce. Z wiśni, moreli, śliwek, brzoskwiń i renklod pousuwać pestki. Z gruszek – nasiona. Cytrusy przed dodaniem do słoja polać wrzątkiem. Rodzynki namoczyć, odcedzić i wrzucić do słoja. Każdą porcję owoców przesypywać 10–15 dag cukru i dolewać 200 ml spirytusu. Macerować miesiąc od wrzucenia ostatniej porcji owoców. Zalewę zlać, owoce odcisnąć. Przelać do butelek i odstawić na pół roku.

 

Likier z czarnego bzu

1 kg owoców czarnego bzu • 1 l spirytusu • 600 ml wody mineralnej niegazowanej • 70 dag cukru • 4 goździki • szczypta cynamonu • starta skórka cytryny

Owoce bzu opłukać, osączyć i zalać spirytusem rozcieńczonym połową wody. Odstawić na dwa tygodnie. Zlać spirytus odciskając mocno owoce. Rozpuścić cukier w pozostałej wodzie i zagotować z cynamonem, goździkami i startą skórką cytrynową. Ostudzić i dodać do spirytusowej zalewy. Odstawić na tydzień. Przefiltrować przez watę i rozlać do butelek. Odstawić na pół roku.

 

Winogrona w rumie

1 kg dużych słodkich winogron • 1 l rumu • pół kg cukru pudru

Winogrona pozbawione szypułek opłukać i osączyć dokładnie. Ułożyć je w wyparzonych wrzątkiem słoikach. Przesypywać cukrem pudrem. Zalać rumem i szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne i suche miejsce.

Dodatki 34.2005 + Polityka. Stół Polityki. Piotr Adamczewski proponuje 50 smakołyków ze spożarni. Przetwory i marynaty (90084) z dnia 27.08.2005; s. 25
Reklama