Z pozoru sezon grzybobrań się skończył. Ale to nieprawda. Dłuższe noce z rosą i częstsze deszcze oraz opadłe liście – pokarm grzybi – to nadal dobre warunki dla gatunków dostosowanych do późnej jesieni. Ponadto niektóre z grzybów letnich dotrwają do pierwszych śniegów, a nowe dopiero wtedy się pokażą.
W miejscach prześwietlonych, na skrajach lasów, występuje masowo lakówka pospolita (fot. 1) o kapeluszu do kilkucentymetrowej średnicy i twardym wysmukłym trzonie. Jej blaszki i trzon są koloru i gładkości laku, a wierzch kapelusza nieco jaśniejszy i matowy. Inne są rzadsze, np. lakówka wyniosła (fot. 2) jest większa od pospolitej, a ametystowa w całości fioletowa i piękna. Wykorzystuje się tylko kapelusze do ozdoby różnych potraw.
Podczas gdy lakówkami długo zapełnia się koszyk, to niemal natychmiast – poblaszkami (fot.
Polityka
45.2005
(2529) z dnia 12.11.2005;
Społeczeństwo;
s. 112