Archiwum Polityki

Na specjalne okazje

Chleb ziołowy z orzechami
(Proporcje przepisów dla 4 osób. Jeśli jest inaczej – zaznaczyliśmy)

1 kg mąki • 3-4 paczki otrąb pszennych • 1 czubata łyżka soli • 1 litr dość ciepłej wody • 3 opakowania drożdży instant lub 10 dag świeżych • 1 łyżka cukru • garść nasion słonecznika • garść orzechów laskowych • garść orzechów włoskich • po 1 łyżce majeranku, oregano, kminku i czarnuszki. Do wysmarowania prodiża łyżka masła, do wysypania łyżka mąki.

Uwaga I: Brak jednego rodzaju orzechów lub ziółka nie wpłynie na jakość chleba, po prostu będzie miał nieco inny smak.
Uwaga II: Ten chleb najlepiej udaje się w prodiżu elektrycznym ogrzewanym od góry i od dołu.Drożdże rozczynić z cukrem i połową szklanki ciepłej wody. Wszystkie suche produkty – mąkę, sól, otręby, ziarna, orzechy i zioła wymieszać razem, wlać wyrośnięte drożdże oraz 1 litr wody. Mieszać około 5 minut, przełożyć do wysmarowanego masłem i posypanego mąką prodiża. Piec godzinę, po czym, jeśli wierzch się nadmiernie przypieka – nakryć kawałkiem folii aluminiowej i piec jeszcze 50 minut.
Odkryć prodiż. Po kilku minutach wyjąć chleb na deskę i wystudzić.

 

Omdlały imam

4 bakłażany • 4 duże cebule • 30 dag pomidorów • 4 łyżki oliwy • ząbek czosnku • gałka muszkatołowa • sól • pieprz.

Cebulę pokroić w cienkie plastry i zrumienić na tłuszczu, dodać roztarty czosnek i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić pod pokrywką doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Bakłażany włożyć do gotującej się wody i zmniejszywszy ogień, by nie wrzała, trzymać je 8 minut. Odcedzić, ostudzić i naciąć wzdłuż, ale nie do końca. Do środka nałożyć 1/3 farszu.

Dodatki 9.2005 + Polityka. Stół Polityki. Piotr Adamczewski proponuje 50 dań na wiosnę (90086) z dnia 05.03.2005; s. 4
Reklama