Chleb ziołowy z orzechami
(Proporcje przepisów dla 4 osób. Jeśli jest inaczej – zaznaczyliśmy)
1 kg mąki • 3-4 paczki otrąb pszennych • 1 czubata łyżka soli • 1 litr dość ciepłej wody • 3 opakowania drożdży instant lub 10 dag świeżych • 1 łyżka cukru • garść nasion słonecznika • garść orzechów laskowych • garść orzechów włoskich • po 1 łyżce majeranku, oregano, kminku i czarnuszki. Do wysmarowania prodiża łyżka masła, do wysypania łyżka mąki.
Uwaga I: Brak jednego rodzaju orzechów lub ziółka nie wpłynie na jakość chleba, po prostu będzie miał nieco inny smak.
Uwaga II: Ten chleb najlepiej udaje się w prodiżu elektrycznym ogrzewanym od góry i od dołu.
Odkryć prodiż. Po kilku minutach wyjąć chleb na deskę i wystudzić.
Omdlały imam
4 bakłażany • 4 duże cebule • 30 dag pomidorów • 4 łyżki oliwy • ząbek czosnku • gałka muszkatołowa • sól • pieprz.
Cebulę pokroić w cienkie plastry i zrumienić na tłuszczu, dodać roztarty czosnek i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić pod pokrywką doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Bakłażany włożyć do gotującej się wody i zmniejszywszy ogień, by nie wrzała, trzymać je 8 minut. Odcedzić, ostudzić i naciąć wzdłuż, ale nie do końca. Do środka nałożyć 1/3 farszu.