Fenkuł w sosie beszamelowym
3 bulwy fenkułu • 4 łyżki startego żółtego sera • oliwa z oliwek. Do beszamelu: 2 łyżki masła • 2 łyżki mąki • 2 szklanki mleka • sól • pieprz • gałka muszkatołowa.
Oczyścić bulwy z uszkodzonych listków i przekroić na 3 części. Gotować w osolonym wrzątku przez 5–7 minut. Odcedzić. Rozgrzać masło na beszamel, wsypać mąkę i smażyć, aż zasmażka zbieleje. Wlać mleko i gotujące, mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Doprawić sos solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Powstałe grudki rozbijać. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, ułożyć fenkuł, polać beszamelem, posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 st. C, aż sos zacznie brązowieć.
Zapiekane faszerowane pomidory
5 pomidorów • 5 łyżek tartej bułki • 5 ząbków czosnku • pęczek natki pietruszki • 5 łyżek oliwy z oliwek • sól • pieprz.
Ściąć z umytych pomidorów wierzchy i odłożyć. Usunąć z wnętrza pestki. Tartą bułkę wymieszać z posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nadziać pomidory tym farszem. Przykryć ściętymi wierzchami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić obficie oliwą. Zapiekać 20 minut w piekarniku w temperaturze 200 st. C.
Placuszki z pietruszki
6 pietruszek (dużych) • 3 łyżki masła (może być margaryna) • pół szklanki mleka • 2 łyżki mąki • tarta bułka • 2 jajka • 2 garście włoskich orzechów • oliwa z oliwek • sól • pieprz.
Umyć i obrać pietruszkę, pokroić na drobniutkie kawałki, zalać mlekiem, dodać masło i dusić nie dopuszczając do zrumienienia. Odparować z pietruszki płyn, zmiksować ją z jajkami, 3 łyżkami tartej bułki, mąką, orzechami.