Archiwum Polityki

Z łąk i trawników

Zupa stokrotna

1 szklanka liści stokrotek • 2 łyżki kwiatków stokrotek • 3 suszone prawdziwki lub podgrzybki • 1 pęczek cebulki dymki • 2 łyżki masła (może być margaryna) • 1/2 łyżeczki kminku • sól • pieprz • 1,25 l rosołu z kurczaka (z kostki) • 2 łyżki kaszy manny • 4 jajka.

Grzyby namoczyć w rosole, dodać kminek i gotować godzinę na małym ogniu. Po ugotowaniu grzyby ostudzić i pokroić w paseczki. Na patelni zrumienić kaszę, dodać do wywaru z rosołu, w którym gotowały się grzyby. Gotować 10 minut. Stopić masło na patelni, podsmażyć posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, wrzucić pokrojone grzyby i smażyć jeszcze 5 minut. Wszystko dodać do rosołu, dokładając na koniec listki i kwiatki stokrotek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać na talerze dokładając pokrojone na ćwiartki jajka ugotowane na twardo.

 

Pasta z awokado i rukwi

1 awokado • 1 łyżka soku z cytryny • otarta skórka z części cytryny • 1 szklanka rukwi • 2 ząbki czosnku • kieliszek białego wytrawnego wina • sól • pieprz.

Usunąć z awokado pestkę, miąższ pokroić. Skropić sokiem. Zmiksować wszystkie składniki na gładką pastę. Schłodzić.

 

Sałatka z rukwi

1 szklanka pędów rukwi • 1 pomarańcza • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek • 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich. Do sosu: 3 łyżki oliwy • 2 łyżki octu winnego • 1 łyżeczka miodu • sól • pieprz.

Wymieszać składniki na sos, odstawić do lodówki do schłodzenia. Obrać pomarańczę i pokroić ją w kostkę usunąwszy pestki. Oliwki pokroić w paski, rukiew porwać na kawałki palcami. Zmieszać wszystkie składniki i polać sosem. Na koniec posypać pokruszonymi orzechami.

 

Sałatka z pokrzyw

1/2 kg pokrzyw • 3 ząbki czosnku • pęczek liści szczawiu • 2 łyżki natki pietruszki • 2 łyżki koperku • 2 łyżki szczypiorku • 2 łyżki kolendry • 1 łyżka miodu • 2 łyżki octu winnego • sól • pieprz.

Dodatki 9.2005 + Polityka. Stół Polityki. Piotr Adamczewski proponuje 50 dań na wiosnę (90086) z dnia 05.03.2005; s. 20
Reklama