Archiwum Polityki

Z łąk i trawników

Zupa stokrotna

1 szklanka liści stokrotek • 2 łyżki kwiatków stokrotek • 3 suszone prawdziwki lub podgrzybki • 1 pęczek cebulki dymki • 2 łyżki masła (może być margaryna) • 1/2 łyżeczki kminku • sól • pieprz • 1,25 l rosołu z kurczaka (z kostki) • 2 łyżki kaszy manny • 4 jajka.

Grzyby namoczyć w rosole, dodać kminek i gotować godzinę na małym ogniu. Po ugotowaniu grzyby ostudzić i pokroić w paseczki. Na patelni zrumienić kaszę, dodać do wywaru z rosołu, w którym gotowały się grzyby.

Dodatki 9.2005 + Polityka. Stół Polityki. Piotr Adamczewski proponuje 50 dań na wiosnę (90086) z dnia 05.03.2005; s. 20