Sorbet cytrynowy
8 cytryn • 25 dag cukru • 1/2 l wody • 1 białko.
Cytryny sparzyć wrzątkiem. Ściąć skórkę i posiekać ją bardzo drobno. Wycisnąć sok z wszystkich cytryn. Zagotować wodę z cukrem, wrzucić do wrzątku skórki z cytryn i gotować 5 minut. Zgasić płomień, płyn wystudzić. Ubić na sztywno pianę z białka. Syrop, pianę i sok cytrynowy wymieszać i wstawić na noc do zamrażalnika. Po wyjęciu przed podaniem skruszyć i utrzeć w mikserze. Przybrać miętą.
Sorbet z czarnych porzeczek
50 dag czarnych porzeczek • 20 dag cukru • 300 ml wody • kieliszek likieru cassis • 1 białko.
Porzeczki zdjąć z gałązek i opłukać. Osączyć i włożyć do zagotowanej wody z cukrem. Gotować kwadrans. Ostudzić, przetrzeć przez drobne sito. Ubić sztywną pianę z białka. Połączyć ją z przetartymi porzeczkami i likierem. Wstawić na noc do zamrażalnika. Wyjąć, pokruszyć, utrzeć w mikserze.
Napój buraczany
10 dag buraków • 2 ząbki czosnku • sól • cukier • zielony koperek • skórka z chleba (porcja dla 2 osób).
Obrane i umyte buraki pokroić w plasterki, włożyć do glinianego garnka, zalać przegotowaną lekko ciepłą wodą, dodać czosnek, skórkę chleba, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Po 2–3 dniach, gdy się ukiszą, przecedzić, sok posłodzić, posolić do smaku i dodać drobno posiekany koperek. Schłodzić.
Koktajl warzywny z maślanką
1 szklanka soku wielowarzywnego • 2 szklanki maślanki • sól • cukier • szczypiorek • natka pietruszki (porcja dla 2 osób).
Sok zmiksować z maślanką. Posolić i posłodzić (delikatnie i do smaku), dodać drobno posiekaną zieleninę. Schłodzić.
Koktajl malinowy
10 dag mrożonych malin • 3 łyżki płatków owsianych • 1 łyżka soku pomarańczowego • 200ml maślanki • 1 łyżeczka cukru.