Archiwum Polityki

Na deser i dla ochłody

Sorbet cytrynowy

8 cytryn • 25 dag cukru • 1/2 l wody • 1 białko.

Cytryny sparzyć wrzątkiem. Ściąć skórkę i posiekać ją bardzo drobno. Wycisnąć sok z wszystkich cytryn. Zagotować wodę z cukrem, wrzucić do wrzątku skórki z cytryn i gotować 5 minut. Zgasić płomień, płyn wystudzić. Ubić na sztywno pianę z białka. Syrop, pianę i sok cytrynowy wymieszać i wstawić na noc do zamrażalnika. Po wyjęciu przed podaniem skruszyć i utrzeć w mikserze. Przybrać miętą.

 

Sorbet z czarnych porzeczek

50 dag czarnych porzeczek • 20 dag cukru • 300 ml wody • kieliszek likieru cassis • 1 białko.

Dodatki 9.2005 + Polityka. Stół Polityki. Piotr Adamczewski proponuje 50 dań na wiosnę (90086) z dnia 05.03.2005; s. 24