Archiwum Polityki

Społeczeństwo stołu kuchennego

Rozmowa z dr Marianne Gullestad, antropologiem z Instytutu Badań Społecznych w Oslo, autorką wielu książek o tożsamości i kulturze Norwegów

Kim jest Norweg?

Norweg najbardziej czuje się Norwegiem, kiedy jest u siebie, w swojej małej ojczyźnie, wśród bliskich takich jak on. Na kolacji wigilijnej, rodzinnym pogrzebie czy podczas gry w piłkę z przyjaciółmi. To społeczeństwo stołu kuchennego. Urbanizacja, bogactwo płynące z ropy naftowej oraz państwo dobrobytu otworzyły ludziom drogę do awansu. Przy wspólnym stole spotyka się dziadek, który był rolnikiem, syn robotnik i wnuczka lekarka. Coraz mniej ludzi jest rolnikami i rybakami, ale ci, którzy awansowali – a awansował cały kraj – utożsamiają się z Norwegią tradycyjną.

Polityka 21.2005 (2505) z dnia 28.05.2005; Świat; s. 64
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Dołączam

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >