Jaja w pikantnej skorupce
6 jaj na twardo • 3 łyżki mąki wymieszanej z niepełną łyżeczką soli i taką samą ilością papryki • 1 średni por • 2 łyżki oleju słonecznikowego • 2 filiżanki pokruszonej czerstwej bułki • starta skórka i sok z 1 cytryny • 4 łyżki siekanej zielonej pietruszki • łyżeczka suszonego tymianku • pieprz i sól • 1 surowe jajko • 3 łyżki tartej bułki • 2 szklanki oleju do smażenia
Udusić na oleju słonecznikowym pokrojone w cienkie paseczki pory, dodać rozdrobnionej czerstwej bułki z sokiem cytrynowym, posiekaną skórkę z cytryny razem z tymiankiem oraz pietruszką. Wymieszać na gęste ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, wlać odrobinę wody. Obrane ze skorupek jaja obtoczyć dokładnie w mące z solą i papryką, po czym oblepić ciastem porowym. Odłożyć jaja, aby masa stężała. Rozbić jajko z odrobiną wody, maczać w nim jaja oblepione ciastem porowym, po czym panierować w tartej bułce. Smażyć jaja w rozgrzanym oleju, po trzy naraz około 3 min. Pięknie rumiane kule osączać na bibule. Podawać przekrawane na połówki.
Jajka mimoza
Po 2 jajka na osobę • sól • pieprz • na każde 2 jajka – łyżeczka majonezu
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, przepołowić, wyjąć żółtka, włożyć do miseczki, dodać sól, pieprz oraz majonez do smaku (uwaga, amatorzy bardziej pikantnych smaków mogą dodać odrobinę dobrej musztardy). Masą napełniać dołki w połówkach białek. Składać po dwa, nadzieniem do siebie. W czasie pikniku porozkładać przybierając kawałkiem ogórka lub papryki. (Jajka te w wersji „domowej” powinny być posypane przetartym przez sitko jednym pozostawionym żółtkiem na twardo, które będzie mieć wygląd mimozy.