Gazpacho w ogrodzie
Duża kromka białego chleba • około 3/4 szklanki zimnej przegotowanej wody • ząbek czosnku • 2 łyżki oliwy z oliwek • 2 łyżki octu winnego z białego wina • 6 dużych pomidorów • niewielka cebula • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki • szczypta ziaren kminku • 3/4 szklanki soku pomidorowego • sól • pieprz
Jako dodatek: zielony ogórek • zielona papryka • 2–3 łyżki oliwy i 1/2 bułki wrocławskiej na grzanki
Z chleba skroić cienko skórkę, zalać wodą, odstawić na 5 min. Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć z solą, dodać ocet winny i oliwę z oliwek. Pomidory obrać ze skórki i posiekać. Cebulę drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką i kminkiem, dodać sok pomidorowy. Po wymieszaniu wstawić zupę do lodówki. Przygotować dodatki: pokroić ogórek i paprykę w kostki wielkości 1x1 cm. Bułkę pokroić w kostkę, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 min, do momentu, kiedy grzanki zrumienią się. Dodatki do gazpacho podawać osobno, każdy powinien sobie nabierać tyle i takich, na jakie ma ochotę.
Chłodnik tradycyjny
2 pęczki botwinki • cytryna • sól • cukier • 1 litr zsiadłego mleka • 1/4 litra śmietanki • 15 dag ogórków • 2 jajka na twardo • 2 łyżki siekanego koperku i szczypiorku • 1/8 litra soku z buraków
Botwinkę opłukać i pokroić w paski. Ugotować w małej ilości wody lekko posłodzonej, posolonej i doprawionej sokiem z cytryny. Po wystudzeniu botwinę wrzucić do zsiadłego mleka zmiksowanego ze śmietanką.