Różane rożki
3 szklanki mąki • 1 kostka masła lub margaryny • 1 szklanka śmietany
do nadziewania: konfitura różana
do posypania: cukier puder
Mąkę dobrze posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę i dokładnie wyrobić. Uformować kulę, owinąć w folię do żywności i włożyć na kilka godzin do lodówki. Wyjąć z lodówki i od razu wałkować po kawałku okrągłe placki o średnicy około 30 cm. Dzielić koło na 6 lub 8 części. W szerszym krańcu każdego trójkąta układać po 1/2 łyżeczki konfitury różanej i zwijać rożki zaczynając od brzegu z konfiturą. Rożki układać na wysmarowanej blaszce w dość sporej odległości, ponieważ ciasto rośnie w piecu. Piec na jasnozłoty kolor. Po wyjęciu z pieca posypywać cukrem pudrem.
Mus porzeczkowy
2 szklanki świeżych porzeczek (bez szypułek) lub 1/2 kg mrożonych • 4–5 łyżek cukru • 2 jajka, do przybrania: herbatniki
Mrożone owoce ułożyć na talerzu i trzymać je tak przynajmniej przez 20–30 min. Jajka, cukier i rozmrożone owoce włożyć do malaksera z końcówką przeznaczoną do ubijania piany. Włączyć urządzenie aż do uzyskania puszystej masy. Porozlewać ją do szklanych pucharków, przybrać herbatnikami.
Figi w sosie karmelowym
3 świeże figi • 10 dag cukru • szczypta szafranu • pół łyżeczki cynamonu • 10 dag mieszanki orzechów laskowych, rodzynek, migdałów i orzechów włoskich • 10 białych winogron (porcja dla 2 osób)
Figi umyć, pokroić na ćwiartki, podsmażyć na patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Rozpuścić na patelni cukier z odrobiną wody, aż powstanie karmel. Dodać przyprawy, mieszankę bakalii i mieszać chwilę smażąc.