Archiwum Polityki

Dużo aromatu – mniej kalorii

Radzi dr inż. Agata Wawrzyniak z Zakładu Oceny Żywienia w Katedrze Żywienia Człowieka SGGW

Czy jedzenie potraw z grilla jest zdrowe?

Mięso bez tłuszczu – co oczywiste – dostarcza nam zdecydowanie mniej kalorii. Brak tłuszczu podczas pieczenia powoduje natomiast odwodnienie grillowanego mięsa, a tym samym strawność jego białka jest niższa niż przy smażeniu na tłuszczu. By nie tracić tego cennego białka i uczynić je łatwiej przyswajalnym, trzeba mięso zamarynować np. w jarzynach i soku cytrynowym lub occie czy winie. Przygotowane starannie, marynowane mięso ma także lepszy aromat i smak.

A co pani sądzi o grillowanych warzywach?

Duże strąki papryki są nie tylko efektowną potrawą, dobrze wyglądającym daniem na pikniku, dostarczają nam też sporo związków mineralnych, witamin, tego co najkorzystniejsze. Warzywa owijajmy w folię – nie stracą prawie nic w czasie pieczenia.

Pikniki kojarzą się często z bardzo różnymi potrawami z jaj; przede wszystkim pastami, z jajami na twardo. Obiegowa opinia głosi, że białko z jaj jest dobrze przyswajalne i zdrowe. Czy to istotnie prawda?

Owszem, jest ono białkiem o najlepszym z naszego punktu widzenia składzie aminokwasowym. W związku z tym zawsze je polecamy z zastrzeżeniem, że osoby mające problem z cholesterolem czy z miażdżycą muszą jednak liczbę zjadanych jaj ograniczać.

Dodatki 21.2005 + Polityka. Stół Polityki. Piotr Adamczewski proponuje 50 dań na grilla i na lato (90093) z dnia 28.05.2005; s. 27
Reklama