Czy jedzenie potraw z grilla jest zdrowe?
Mięso bez tłuszczu – co oczywiste – dostarcza nam zdecydowanie mniej kalorii. Brak tłuszczu podczas pieczenia powoduje natomiast odwodnienie grillowanego mięsa, a tym samym strawność jego białka jest niższa niż przy smażeniu na tłuszczu. By nie tracić tego cennego białka i uczynić je łatwiej przyswajalnym, trzeba mięso zamarynować np. w jarzynach i soku cytrynowym lub occie czy winie. Przygotowane starannie, marynowane mięso ma także lepszy aromat i smak.
A co pani sądzi o grillowanych warzywach?
Duże strąki papryki są nie tylko efektowną potrawą, dobrze wyglądającym daniem na pikniku, dostarczają nam też sporo związków mineralnych, witamin, tego co najkorzystniejsze. Warzywa owijajmy w folię – nie stracą prawie nic w czasie pieczenia.
Pikniki kojarzą się często z bardzo różnymi potrawami z jaj; przede wszystkim pastami, z jajami na twardo. Obiegowa opinia głosi, że białko z jaj jest dobrze przyswajalne i zdrowe. Czy to istotnie prawda?
Owszem, jest ono białkiem o najlepszym z naszego punktu widzenia składzie aminokwasowym. W związku z tym zawsze je polecamy z zastrzeżeniem, że osoby mające problem z cholesterolem czy z miażdżycą muszą jednak liczbę zjadanych jaj ograniczać.