Archiwum Polityki

Kuchnia artystyczna

Umiłowanie muzyki nierzadko idzie w parze ze słabością do dobrego jedzenia, a już zwłaszcza w przypadku włoskich twórców operowych, żeby wspomnieć choćby podwójne talenta Gioacchino Rossiniego. Wie o tym Agencja Artystyczna Pro Musica z Wrocławia, która zaprosiła recenzenta kulinarnego „Polityki” Piotra Adamczewskiego do poprowadzenia cyklu koncertów „Muzyka i smaki”. W październiku odbędzie się pierwsza ich seria; w programie znajdą się arie i duety z najbardziej znanych dzieł epoki belcanta oraz popularne pieśni neapolitańskie w wykonaniu sopranistek Moniki Michaliszyn i Agnieszki Maciejewskiej oraz tenorów Rafała Bartmińskiego, Łukasza Gaja i Jarosława Zawartko. Piotr Adamczewski w przerwach opowie o Verdim, który urodził się w szynku, ale za młodu przymierał głodem, o tym, jak powstały słynne tournedos à la Rossini czy też o tym, co łączy kompozytora Salvatore Cardillo z pizzą neapolitańską. Koncerty odbędą się 19 października w sali koncertowej Świdnickiego Ośrodka Kultury (godz. 19), 20 października w Miejskim Domu Kultury w Lubaniu (godz. 18) oraz 21 października w Centrum Kultury Muza w Lubinie (godz. 18.30).

Polityka 41.2007 (2624) z dnia 13.10.2007; Do i od Redakcji; s. 139
Reklama