Kuchnia Chińczyków to alegoria ich cywilizacji. Mają w nią swój wkład gospodynie domowe, filozofowie, medycy, poeci, monarchowie, zaś w ostatnim stuleciu także politycy-rewolucjoniści i ekonomiści-reformatorzy.
DZIEŁA KULINARNE. Wielki bojownik o nowoczesne Chiny, inspirator i współorganizator rewolucji, która w 1911 r. obaliła cesarstwo (art. s. 98), Sun Yat-sen pisał: „Skoro obraz, który raduje oko i dźwięk, który raduje ucho, to sztuki piękne, czemuż nie zalicza się do nich smaku, który raduje podniebienie?”. Głosy zachwytu, wyrażane przez licznych smakoszy, jakie można usłyszeć w chińskich restauracjach o każdej porze roku, wskazują na poparcie dla opinii doktora Sun Yat-sena.
Pomocnik Historyczny
„Historia Chińczyków”
(100055) z dnia 05.09.2012;
KUCHNIA;
s. 87