Pomocnik Historyczny

„Jeden Polak zje za pięciu Włochów”

Za Jagiellonów to się jadało...

Posiłek damy na miniaturze ilustrującej opowieść „La fortune de Renaut de Montauban”, XV w. Posiłek damy na miniaturze ilustrującej opowieść „La fortune de Renaut de Montauban”, XV w. UIG / Forum
Pod czym uginały się wawelskie stoły.
W kuchni, drzeworyt niemiecki, 1530 r.Granger/Forum W kuchni, drzeworyt niemiecki, 1530 r.

Mity o kuchennej rewolucji. Wybierając się do Polski, Bona Sforza najbardziej obawiała się mroźnych zim. Na miejscu okazało się, że jest coś równie trudnego do zniesienia – polska kuchnia. Uczty, powitalna 11 kwietnia 1518 r. w Oświęcimiu i weselna tydzień później w Krakowie, musiały zrobić na niej tak złe wrażenie, że wymogła, by na jej dworze gotował wyłącznie włoski personel. Tradycja głosi, że przeprowadziła na Wawelu kulinarną rewolucję, badacze są jednak sceptyczni.

Reklama
Reklama