Pomocnik Historyczny

„Niechaj ofiarują tysiąc bochenków chleba, sto dzbanów piwa, jednego byka”

Kuchnia pod piramidami

Scena uczty zachowana na malowidle w grobowcu Nebimena, czasy Nowego Państwa. Scena uczty zachowana na malowidle w grobowcu Nebimena, czasy Nowego Państwa. BEW
Co jadali starożytni Egipcjanie.
Drewniany pojemnik zawierający prawdopodobnie pieczonego gołębia.Metropolitan Museum of Art Drewniany pojemnik zawierający prawdopodobnie pieczonego gołębia.

Kuchnia regionalna. Kuchnia starożytnych ulegała wpływom, przyjmowała nowinki z zagranicy, a stare zwyczaje zarzucała. Trudno oczekiwać, by mieszkańcy Egiptu z czasów Chufu (Cheopsa) jadali to samo co ludzie w czasach królowej Kleopatry VII ponad 2 tys. lat później. Poza tym, ponieważ Egipt od początku był związkiem dwóch krain, zapewne istniała odrębna, regionalna tradycja kulinarna ukształtowana przez położenie geograficzne każdej z nich. Nic tak nie definiuje zwyczajów żywieniowych, jak środowisko naturalne: klimat, dostęp do wody, ilość i jakość ziem uprawnych oraz słońce.

Pomocnik Historyczny „Faraonowie” (100130) z dnia 23.04.2018; Konteksty; s. 112
Oryginalny tytuł tekstu: "„Niechaj ofiarują tysiąc bochenków chleba, sto dzbanów piwa, jednego byka”"