Pomocnik Historyczny

Do smaku

Historia francuskiej kuchni

Kursy gotowania w auli szkoły wyższej w Rouen; rysunek z 1885 r. Kursy gotowania w auli szkoły wyższej w Rouen; rysunek z 1885 r. Forum
Receptury francuskiej kuchni.
Marie-Antoine Carême, strony tytułowe „Kucharza paryskiego” z podobizną autora, II poł. XIX w.EAST NEWS Marie-Antoine Carême, strony tytułowe „Kucharza paryskiego” z podobizną autora, II poł. XIX w.

Królewskie dania. Średniowieczna dworska kuchnia francuska niewiele różniła się od innych. Oprócz pewnej różnorodności w doborze produktów oraz regionalnych tradycji spajało je zamiłowanie do łączenia przeciwstawnych smaków i nadmiernego użycia przypraw. Zadaniem kucharza, prócz nasycenia stołowników, było zapewnienie nadzwyczajnej oprawy posiłków poprzez wplecenie w nie elementu widowiskowości i zaskoczenia. W awangardzie tej tendencji w XV w. plasowała się renesansowa Italia i właśnie stamtąd, dzięki królewskim małżeństwom, docierała do innych krajów.

Pomocnik Historyczny „Dzieje Francuzów” (100194) z dnia 04.04.2022; Dzieje Francuzów; s. 80
Oryginalny tytuł tekstu: "Do smaku"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Dołączam

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >