Pomocnik Historyczny

„Pasztety malowane złotem”

Na królewskim stole

Wnętrze siedemnastowiecznej kuchni; obraz Fransa Snijdersa, 1608 r. Wnętrze siedemnastowiecznej kuchni; obraz Fransa Snijdersa, 1608 r. Muzeum Narodowe w Warszawie
Barokowe dania zamkowej kuchni.

Eklektycznie w Szwecji. Gdy założyciel dynastii Wazów Gustaw I wstępował na tron, kuchnia tamtejszych elit była eklektyczna – składały się na nią prócz podstawowych w Szwecji mięsa i ryb produkty importowane niemal z całej Europy, odległej Rusi, a nawet z Turcji. Na dworze królewskim, niezbyt jeszcze znaczącym politycznie, ale mającym ogromne aspiracje, przyjęto bardzo formalną etykietę hiszpańską, obowiązującą na dworach habsburskich. Wraz z nią zagościły w Szwecji iberyjskie ubiór i kuchnia.

Pomocnik Historyczny „Szwedzi na polskim tronie” (100202) z dnia 07.11.2022; Konteksty; s. 110
Oryginalny tytuł tekstu: "„Pasztety malowane złotem”"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Subskrybuję

Jesteś już prenumeratorem?