Naturalna żywność? Nie istnieje!

Pasztet z mutantem
Skąd się bierze strach przed GMO, skoro tak zwana naturalna żywność w zasadzie nie istnieje. Naukowcy od dziesiątków lat zmieniają to, co jemy. Tylko teraz nieco innymi metodami.
Krzysztof Puszczyński/StockSnap.io

Tekst ukazał się w POLITYCE w 2012 r.

Większość społeczeństwa – według badań nawet 70 proc. – boi się genetycznie zmodyfikowanej żywności. I trudno się dziwić. Kto chciałby jeść mutanty: kukurydzę z genami skorpiona lub ziemniaki z DNA meduzy, skoro wokół tyle tradycyjnej i zdrowej polskiej żywności. Czy aby na pewno?

Nienaturalna selekcja

Zacznijmy od tego, że nie uprawia się dziś na świecie żadnych roślin z wszczepionymi genami skorpiona czy meduzy, choć tak można przeczytać m.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną