***
Jako Stowarzyszenie Polska Ekologia przywiązujemy szczególną uwagę do uczciwości producenckiej oraz do tradycji polskiego rolnictwa, z którego wywodzi się polskie rolnictwo ekologiczne. Staramy się piętnować nieuczciwych producentów i przetwórców, dbając o dobre imię polskiej żywności ekologicznej. Tego samego oczekujemy od mediów i opinii publicznej. Za żywnością ekologiczną w Polsce nie stoją wielkie koncerny, tylko mali, uczciwi producenci. (...)
Żywność ekologiczna jest produkowana zgodnie ze ścisłymi standardami określonymi w regulacjach prawnych (rozporządzeniach UE i krajowej ustawie o rolnictwie ekologicznym z 2009 r.). (...) Według ugruntowanych badań zarówno polskich, jak też zagranicznych surowce ekologiczne zawierają znacznie mniej pozostałości pestycydów i azotanów, natomiast istotnie więcej witaminy C, karotenoidów, składników mineralnych oraz polifenoli. Zwierzęce produkty ekologiczne – mleko, mięso i ich przetwory – zawierają więcej cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz więcej witamin E i D niż ich konwencjonalne odpowiedniki. (...) Należy też podkreślić, że przetworzone produkty ekologiczne nie zawierają syntetycznych dodatków do żywności, które są powszechne w żywności konwencjonalnej i które negatywnie wpływają na nasze zdrowie.
Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska,
Stowarzyszenie Polska Ekologia
***
Krzywdzące dla rolników zrzeszonych w stowarzyszeniach, które wchodzą w skład Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego, jest stwierdzenie, iż są jakąś sektą.