Miej własną politykę.

Pierwszy miesiąc prenumeraty tylko 11,90 zł!

Subskrybuj
Nauka

Kto tu ściemnia

Polemika z autorem artykułu o mitach zdrowej żywności

Polityka
Po artykule Marcina Rotkiewicza „Ekościema, czyli mity zdrowej żywności” (POLITYKA 29) do naszej redakcji napłynęło sporo listów i polemik. Publikujemy fragmenty wybranych z nich oraz odpowiedź autora.

 

***

Jako Stowarzyszenie Polska Ekologia przywiązujemy szczególną uwagę do uczciwości producenckiej oraz do tradycji polskiego rolnictwa, z którego wywodzi się polskie rolnictwo ekologiczne. Staramy się piętnować nieuczciwych producentów i przetwórców, dbając o dobre imię polskiej żywności ekologicznej. Tego samego oczekujemy od mediów i opinii publicznej. Za żywnością ekologiczną w Polsce nie stoją wielkie koncerny, tylko mali, uczciwi producenci. (...)

Żywność ekologiczna jest produkowana zgodnie ze ścisłymi standardami określonymi w regulacjach prawnych (rozporządzeniach UE i krajowej ustawie o rolnictwie ekologicznym z 2009 r.). (...) Według ugruntowanych badań zarówno polskich, jak też zagranicznych surowce ekologiczne zawierają znacznie mniej pozostałości pestycydów i azotanów, natomiast istotnie więcej witaminy C, karotenoidów, składników mineralnych oraz polifenoli. Zwierzęce produkty ekologiczne – mleko, mięso i ich przetwory – zawierają więcej cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz więcej witamin E i D niż ich konwencjonalne odpowiedniki. (...) Należy też podkreślić, że przetworzone produkty ekologiczne nie zawierają syntetycznych dodatków do żywności, które są powszechne w żywności konwencjonalnej i które negatywnie wpływają na nasze zdrowie.

Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska,
Stowarzyszenie Polska Ekologia

***

Krzywdzące dla rolników zrzeszonych w stowarzyszeniach, które wchodzą w skład Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego, jest stwierdzenie, iż są jakąś sektą.

Polityka 31.2013 (2918) z dnia 30.07.2013; Nauka; s. 91
Oryginalny tytuł tekstu: "Kto tu ściemnia"
Reklama