Tajemnica smaku kryje się w języku

Smakoczułość
Nie lubisz czarnej kawy, brokułów, soku z grejpfrutów? Możliwe, że jesteś supersmakoszem.
Okazuje się, że supersmakosze wcale nie mają przewagi w profesjach kulinarnych.
Inacio Peres/PantherMedia

Okazuje się, że supersmakosze wcale nie mają przewagi w profesjach kulinarnych.

Dlaczego jedni zajadają się brokułami, a inni ich nie znoszą? Czemu niektórzy dosypują pikantnych przypraw niemal do wszystkiego, a innych zniechęca odrobina pieprzu? I jak to jest, że palaczom nie przeszkadza smak papierosów, gdy tak wielu niepalących przyprawia o mdłości? Sekret, twierdzą naukowcy, tkwi w naszych językach – a konkretnie w tym, ile mamy na nich tzw. brodawek grzybowatych, maleńkich wyrostków pokrytych kubkami smakowymi.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj