Przeciętny Amerykanin wypija rocznie nieco powyżej 215 litrów napojów gazowanych, które służą za dodatek do niemal każdej potrawy – od śniadania po kolację. W jednym z tamtejszych sitcomów obśmiewano nawet niestandardowe (3-litrowe!) rozmiary napojów serwowanych w popularnych restauracjach fast food. Problem wydaje się palący.
W Polsce trudno jednak oszacować jego skalę. Statystyki dotyczące choćby otyłości są przy tym alarmujące – polskie dzieci tyją najszybciej w Europie, z problemem zmaga się już co piąty uczeń w wieku szkolnym. Żeby zapobiec dalszej eskalacji, od września w szkolnych sklepikach nie będzie można kupić niezdrowej żywności, ale wyłącznie produkty zatwierdzone przez Ministerstwo Zdrowia.
Ale czy wypijanie niewielkiej, zdawałoby się, puszki coli – lub innego napoju gazowanego – faktycznie szkodzi zdrowiu? Owszem – dowodzą badacze – zwłaszcza gdy sięgamy po nią regularnie. Co gorsza, cola wpłynie niemal na każdy organ naszego ciała, i to natychmiast. Bo też wyobraźmy sobie – żeby lepiej zrozumieć, na czym problem polega – że w puszce zamiast napoju znajdują się kostki cukru.
Magazyn „Medical Daily” przedstawił następujące (poniżej) konsekwencje popijania coli – z dokładnością do minuty. Właśnie ze względu na precyzję radzimy traktować te wyliczenia z przymrużeniem oka, bo choć cola z pewnością sprzyja tyciu, to niekoniecznie wywołuje podobne reakcje w każdym organizmie.
Oto co się dzieje w naszym organizmie po wypiciu puszki coli:
- Po 10 minutach: Organizm przyjmuje równowartość dziesięciu łyżeczek cukru – tymczasem w ocenie dietetyków nie powinniśmy takiej dawki dziennie w ogóle przekraczać.
- Po 20 minutach: Skacze cukier we krwi, wywołując również skok insuliny.