Nauka

Najtrudniejszy quiz geograficzny na świecie

Największa zmora z geografii? Stolice. Rzecz, wydawałoby się, dość zasadnicza. Trudna jednak do opanowania.
.Tumblr.

Można nie znać nazw pojedynczym górskich pasm, rzek i cieśnin, ale dla jako takiej orientacji dobrze znać chociaż kraje i ich stolice. Okazuje się jednak, że właśnie na tym polu najłatwiej się – mówiąc wprost – wyłożyć. Zanim więc wybierzemy się na wczasy albo zanim przystąpimy do matury z geografii – dobrze okazać światu nieco zainteresowania i braki uzupełnić.

Właściwe odpowiedzi znajdują się pod każdym zdjęciem.

1. Czyją stolicą jest Vaduz?

a. Liechtensteinu
b. Estonii
c. Andory
d. Armenii

.Marc Buehler/Flickr CC by 2.0.

Odpowiedź: Liechtensteinu

2. Co jest stolicą Mołdawii?

a. Berno
b. Erywań
c. Wilno
d. Kiszyniów

.PROPieter van Marion/Flickr CC by 2.0.

Odpowiedź: Kiszyniów

3. Czyją stolicą jest Freetown?

a. Kamerunu
b. Sierra Leone
c. Gabonu
d. Liberii

.Eduardo Fonseca Arraes/Flickr CC by 2.0.

Odpowiedź: Sierra Leone

4. Czyją stolicą jest Lusaka?

a. Lesotho
b. Malawi
c. Zambii
d. Ugandy

.rebecca/Flickr CC by 2.0.

Odpowiedź: Zambii

5. Co jest stolicą Erytrei?

a. Kigali
b. Kampala
c. Antananarywa
d. Asmara

.David Stanley/Flickr CC by 2.0.

Odpowiedź: Asmara

6. Czyją stolicą jest Tegucigalpa?

a. Nikaragui
b. Kostaryki
c. Hondurasu
d. Belize

.Nan Palmero/Flickr CC by 2.0.

Odpowiedź: Hondurasu

7. Co jest stolicą Surinamu?

a. Paramaribo
b. Moengo
c. Surinam
d. Syjon

.David Stanley/Flickr CC by 2.0.

Odpowiedź: Surinam

8. Czyją stolicą jest Windhuk?

a. Saint Vincent i Grenadyny
b. Saint Kitts i Nevis
c. Namibii
d. Archenlandu

.Tumblr.

Odpowiedź: Namibii

9. Co jest stolicą Wysp Marshalla?

a. Manila
b. Majuro
c. Montevideo
d. Mbabane

.Stefan Lins/Flickr CC by 2.0.

Odpowiedź: Majuro

10. Czyją stolicą jest Moroni?

a. Jemenu
b. Macedonii
c. Papui Nowej Gwinei
d. Komorów

.Reizigerin/Flickr CC by 2.0.

Odpowiedź: Komorów

11. Czyją stolicą jest Taszkent?

a. Uzbekistanu
b. Kirgistanu
c. Tadżykistanu
d. Turkmenistanu

.Marina & Enrique/Flickr CC by 2.0.

Odpowiedź: Uzbekistanu

12. Co jest stolicą Kosowa?

a. Prisztina
b. Dakar
c. Lomé
d. Victoria

.Marco Fieber/Flickr CC by 2.0.

Odpowiedź: Prisztina

źródło: The Telegraph

Reklama

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

  • Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Czytaj także

Nauka

Skąd dramatyczne wahania liczby infekcji covid-19?

Czym tłumaczyć gwałtowny spadek raportowanych zakażeń koronawirusem? Rozmawiamy z dr. Franciszkiem Rakowskim z ICM, który modeluje przebieg pandemii od samego jej początku.

Karol Jałochowski
26.11.2020
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną