Jak smakuje szampan z dna morza

Rausz z odmętów
Alkohole z wraków to skarbnica informacji historycznych oraz doznań smakowych, bo na dnie morza niektóre z nich szlachetnie dojrzewają.
Butelki z alkoholem w tajemniczym wraku odkrytym kilka miesięcy temu koło wysp Alandzkich.
Jerry Wilhelmsson/Baltic Underwater Explorers

Butelki z alkoholem w tajemniczym wraku odkrytym kilka miesięcy temu koło wysp Alandzkich.

Ciemny, zimny, mało słony i ubogi w faunę oraz florę Bałtyk to eldorado wraków. Co rusz nurkowie odkrywają kolejne, a wyciągnięte z nich przedmioty trafiają do laboratoriów i muzeów. W 2016 r. Szwedzi namierzyli trzy – dwa z XVII w. (koło wyspy Skeppsholmen w Sztokholmie i w pobliżu Olandii) oraz tajemniczą jednostkę z kotwicą, galionem i setką wciąż pełnych butelek przy Wyspach Alandzkich. To rarytasy, których badanie umożliwia rekonstrukcję historycznej diety, pomaga też ustalić wiek lub pochodzenie statku.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj