Piszemy o wszystkim, co ważne

Codziennie coś nowego. Bądź w centrum wydarzeń.

Subskrybuj
Nauka

Rausz z odmętów

Jak smakuje szampan z dna morza

Butelki z alkoholem w tajemniczym wraku odkrytym kilka miesięcy temu koło wysp Alandzkich. Butelki z alkoholem w tajemniczym wraku odkrytym kilka miesięcy temu koło wysp Alandzkich. Jerry Wilhelmsson/Baltic Underwater Explorers
Alkohole z wraków to skarbnica informacji historycznych oraz doznań smakowych, bo na dnie morza niektóre z nich szlachetnie dojrzewają.
Christian Ekström z jedną z wydobytych z dna morza butelek nadającego się do picia szampana. Z napisów na ich szczelnych korkach wynika, że najstarsze z nich powstały niemal 200 lat temu.Robert Jansson/Forum Christian Ekström z jedną z wydobytych z dna morza butelek nadającego się do picia szampana. Z napisów na ich szczelnych korkach wynika, że najstarsze z nich powstały niemal 200 lat temu.

Ciemny, zimny, mało słony i ubogi w faunę oraz florę Bałtyk to eldorado wraków. Co rusz nurkowie odkrywają kolejne, a wyciągnięte z nich przedmioty trafiają do laboratoriów i muzeów. W 2016 r. Szwedzi namierzyli trzy – dwa z XVII w. (koło wyspy Skeppsholmen w Sztokholmie i w pobliżu Olandii) oraz tajemniczą jednostkę z kotwicą, galionem i setką wciąż pełnych butelek przy Wyspach Alandzkich. To rarytasy, których badanie umożliwia rekonstrukcję historycznej diety, pomaga też ustalić wiek lub pochodzenie statku.

Polityka 1.2017 (3092) z dnia 27.12.2016; Nauka ; s. 113
Oryginalny tytuł tekstu: "Rausz z odmętów"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Dołączam

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >