Dlaczego warto jeść grzyby

Zdrów jak grzyb
Prof. Bożena Muszyńska o tym, dlaczego warto jeść grzyby, choć niektórzy nimi straszą.
„Grzyby to najbardziej kosmopolityczne organizmy. Nie zdajemy sobie sprawy, że gdziekolwiek chodzimy po ziemi, zawsze pod nogami mamy strzępki grzybni”.
Monika Galicka/EAST NEWS

„Grzyby to najbardziej kosmopolityczne organizmy. Nie zdajemy sobie sprawy, że gdziekolwiek chodzimy po ziemi, zawsze pod nogami mamy strzępki grzybni”.

PAWEŁ WALEWSKI: – Czy jada pani trufle?
PROF. BOŻENA MUSZYŃSKA: – Nie za bardzo odpowiada mi ich smak. Wolę aromat podgrzybków, zwłaszcza suszonych.

To może pani sporo zaoszczędzić. Na światowych aukcjach za najlepsze okazy smakosze potrafią zapłacić tysiące, a nawet setki tysięcy dolarów.
Te grzyby są rzadkie, trudno je znaleźć pod ziemią i stąd tak horrendalne ceny. Fachowi grzybiarze potrafią jednak znaleźć w lesie miejsca – pod dębem, bukiem, grabem lub leszczyną, gdzie trufle lubią się pojawiać – z charakterystycznym brakiem roślin, jakby w kształcie okręgu wypalonej gleby.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj