Przejdź do treści
Reklama
Reklama
Nauka

Podejrzenie cholery w Polsce. Globalne bezpieczeństwo zdrowotne to iluzja

W województwie zachodniopomorskim przypadek cholery wykryto u 78-letniej kobiety, która nie podróżowała do tych regionów świata, gdzie przecinkowce cholery najczęściej atakują. W województwie zachodniopomorskim przypadek cholery wykryto u 78-letniej kobiety, która nie podróżowała do tych regionów świata, gdzie przecinkowce cholery najczęściej atakują. Sylvio Dittrich / imageBROKER / Forum
W Polsce pojawiło się podejrzenie cholery. Trwają badania, jaki rodzaj bakterii doprowadził do zakażenia u 78-letniej mieszkanki Stargardu i co jest jego źródłem. Ryzyka epidemii nie ma, ale co trzeba wiedzieć i na co się przygotować?

Wiadomość gruchnęła w samym środku weekendu. Dość ciepłego, więc informacja o cholerze – ostrej chorobie bakteryjnej, kojarzonej z tropikami – szybko pobudziła wyobraźnię. Mieszkańcom naszej szerokości geograficznej i ludziom z łatwym dostępem do czystej wody cholera kojarzy się ze wspomnieniem katastrofy – zagraża gdzieś jedynie na obrzeżach świata i nie ma wstępu do naszych uporządkowanych miast.

Czytaj także: Malaria w Polsce? I jeszcze denga i zika? Choroby nadciągają z tropiku do Bałtyku

Lekarze, którzy poinformowali w niedzielę opinię publiczną o stwierdzonym w województwie zachodniopomorskim przypadku – zarówno główny inspektor sanitarny dr Paweł Grzesiowski, jak i prof. Miłosz Parczewski, konsultant krajowy w dziedzinie chorób zakaźnych, u którego w szczecińskim szpitalu leczona jest teraz pacjentka – nie wiedzą jeszcze, jak mogło dojść u niej do zakażenia. Nie podróżowała do tych regionów świata, gdzie przecinkowce cholery atakują najczęściej (głównie osoby niedbające o higienę) ani nie kontaktowała się z osobami, które mogły być zakażone (choć niewykluczone, że ktoś z otoczenia seniorki był nosicielem którejś bakterii z rodzaju Vibrio – to wykaże dochodzenie, które właśnie trwa).

Warto dodać, że choć źródłem zakażenia jest najczęściej zanieczyszczona odchodami woda, przypadki zachorowań mogą się również zdarzać wskutek spożywania zakażonych potraw. Źródłem cholery może być też woda, w której na przykład transportuje się pewne produkty z krajów, gdzie nie jest ona tak nietypowa jak u nas. Nie podano do wiadomości, co seniorka jadła w ostatnich dniach (okres wylęgania wynosi najczęściej 1–4 doby, w przypadkach skrajnych czasem kilka godzin).

Reklama