Społeczeństwo

Kuchnia pokoleń

Przysmaki na wigilijnym stole

Kulebiak z kapustą Kulebiak z kapustą Andrzej Zygmuntowicz / Reporter
Karp, kutia, kulebiak. To trzy dania wigilijne, które dała nam babcia.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Choć wielu z nas co roku narzeka na kłopoty związane ze świętami, męczące zakupy, jeszcze bardziej męczące gotowanie i powtarzalność tego, co się dzieje przy stole, czyli nudę, to w większości domów w dzień wigilijny płoną lampki na choinkach, pod białym obrusem na stole leżą kawałki świerkowych gałązek lub siano, a na talerzyku czeka przygotowany opłatek. I to nie tylko u katolików, którzy po kolacji pójdą na pasterkę, ale i u agnostyków, a nawet ateistów.

Polityka 51/52.2015 (3040) z dnia 15.12.2015; Ludzie i style; s. 154
Oryginalny tytuł tekstu: "Kuchnia pokoleń"
Reklama

Czytaj także

Ludzie i style

Wszechobecny Krzysztof Stanowski. Jak wyjaśnić ten fenomen?

Wyrósł najwyraźniej na pierwszego dziennikarza w Polsce, którego koniecznie trzeba przekonać do swoich racji. Bo można się ze Stanowskim nie zgadzać, ale „trzeba go szanować”.

Katarzyna Czajka-Kominiarczuk
13.06.2021