Społeczeństwo

Kuchnia pokoleń

Przysmaki na wigilijnym stole

Kulebiak z kapustą Kulebiak z kapustą Andrzej Zygmuntowicz / Reporter
Karp, kutia, kulebiak. To trzy dania wigilijne, które dała nam babcia.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Choć wielu z nas co roku narzeka na kłopoty związane ze świętami, męczące zakupy, jeszcze bardziej męczące gotowanie i powtarzalność tego, co się dzieje przy stole, czyli nudę, to w większości domów w dzień wigilijny płoną lampki na choinkach, pod białym obrusem na stole leżą kawałki świerkowych gałązek lub siano, a na talerzyku czeka przygotowany opłatek. I to nie tylko u katolików, którzy po kolacji pójdą na pasterkę, ale i u agnostyków, a nawet ateistów.

Polityka 51/52.2015 (3040) z dnia 15.12.2015; Ludzie i style; s. 154
Oryginalny tytuł tekstu: "Kuchnia pokoleń"

Czytaj także

Nauka

Nie każdy archeolog to Indiana Jones

Popkulturowy obraz archeologa awanturnika umacnia przekonanie, że ich głównym zadaniem jest odkrywanie skarbów. Ten fałsz fatalnie odbija się na wiedzy o przeszłości.

Agnieszka Krzemińska
27.02.2021