Polityka. Dajemy pełny obraz.

Czytaj, słuchaj, odkrywaj świat!

Subskrybuj
Społeczeństwo

Kuchnia pokoleń

Przysmaki na wigilijnym stole

Kulebiak z kapustą Kulebiak z kapustą Andrzej Zygmuntowicz / Reporter
Karp, kutia, kulebiak. To trzy dania wigilijne, które dała nam babcia.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Choć wielu z nas co roku narzeka na kłopoty związane ze świętami, męczące zakupy, jeszcze bardziej męczące gotowanie i powtarzalność tego, co się dzieje przy stole, czyli nudę, to w większości domów w dzień wigilijny płoną lampki na choinkach, pod białym obrusem na stole leżą kawałki świerkowych gałązek lub siano, a na talerzyku czeka przygotowany opłatek. I to nie tylko u katolików, którzy po kolacji pójdą na pasterkę, ale i u agnostyków, a nawet ateistów.

Polityka 51/52.2015 (3040) z dnia 15.12.2015; Ludzie i style; s. 154
Oryginalny tytuł tekstu: "Kuchnia pokoleń"
Reklama

Czytaj także

Kraj

Guru strategii i willa na Żoliborzu

Jacek Bartosiak to prawnik i popularny w PiS geopolityk amator. Głosi nieufność wobec Zachodu, twierdzi, że Polska bez pomocy NATO może wygrać z Rosją. Jego kancelaria adwokacka przez siedem lat działała w domu żony Rogera de Bazelaire. To były dyrektor finansowy kremlowskiego oligarchy Michaiła Fridmana.

Tomasz Piątek
17.01.2022