Społeczeństwo

Polska od kuchni

Magda Gessler o jedzeniu i polityce

Magda Gessler Magda Gessler Marta Frej
Rozmowa z Magdą Gessler, restauratorką, o zdrowym jedzeniu w chorych czasach, niestrawnej polityce i smakach życia.
„Istnieje pewna chińska mądrość: żeby być takim samym, trzeba się ciągle zmieniać”.Szymon Szymankiewicz „Istnieje pewna chińska mądrość: żeby być takim samym, trzeba się ciągle zmieniać”.

JULIUSZ ĆWIELUCH: – Nie wiem czemu, ale czuję, że przeklinanie jakoś do pani pasuje.
MAGDA GESSLER: – W zasadzie nie powinno, bo jestem bardzo dobrze wychowana i na co dzień nie przeklinam. Ale w tym kraju, w którym mój przyjaciel Szymon Szymankiewicz namalował wielkanocną gałązkę składającą się z patyczka i ośmiu gwiazdek w charakterze bazi, a może kwiatów wiśni, nastroje są już takie, że jedna z osób skwitowała tę pracę krótko: kraj kwitnącego wkurwu.

W kraju kwitnącego wkurwu PiS wygrywa jedne wybory za drugimi, a jak im spada w sondażach, to opozycji spada jeszcze bardziej.

Polityka 18.2021 (3310) z dnia 26.04.2021; Społeczeństwo; s. 32
Oryginalny tytuł tekstu: "Polska od kuchni"
Reklama

Czytaj także

Świat

CZECHY: Bezlitośni komornicy

Huragan, który niedawno uderzył w Morawy, nie tylko pozrywał tysiące dachów, lecz także odsłonił patologię czeskiej branży komorniczej, ścigającej za długi nawet dzieci.

Tomasz Maćkowiak
02.08.2021