Polacy wydadzą w tym roku w kawiarniach niemal pół miliarda zł, czyli o prawie 5 proc. więcej niż w roku poprzednim – wynika z najnowszych prognoz firmy Euromonitor.
Zapotrzebowanie na baristów jeszcze szybciej rosnąć będzie w 2016 roku. I choć to dobra wiadomość dla branży gastronomicznej, to nie wiadomo, czy również dla zdrowia. Eksperci mają w tej kwestii odmienne opinie – komu wierzyć?
Na temat ewentualnej szkodliwości kawy wypijanej w dużych ilościach wypowiedzieli się eksperci Europejskiego Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w specjalnym raporcie. W ich ocenie pięć filiżanek espresso to maksimum, nadmiar kofeiny zaś może się przyczyniać do chorób serca, podwyższać ciśnienie, wywoływać bezsenność, nerwowość, a nawet sprzyjać atakom paniki.
Zwolennicy kofeiny przyjmują ją także – odnotowują z niepokojem specjaliści z UE – w innych formach (w herbacie, czekoladzie, napojach energetycznych, coca-coli). Dzienne spożycie kofeiny nie powinno ich zdaniem przekraczać 400 mg (w przypadku kobiet w ciąży – połowę mniej).
Korzyści dla zdrowia wynikające z picia kawy
Na temat kawy po raz pierwszy w swojej 40-letniej historii wypowiedział się w lutym tego roku oddział Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej USA, który zajmuje się rekomendacjami żywieniowymi dla Amerykanów. Z ogłoszonych przez amerykańskich specjalistów wytycznych wynika, że nie tylko nie musimy ograniczać spożycia kawy, lecz wręcz przeciwnie: być może powinniśmy rozważyć podniesienie codziennej dawki kofeiny.
– Dostrzegliśmy wiele korzyści dla zdrowia wynikających z picia kawy.