Popularnie
Jodła kaukaska. Modna od kilku sezonów. Najładniejsze okazy pochodzą z duńskich plantacji. Zalety: piękny kształt; miękka igła; nie sypie się – igły zasychają na gałęziach. Cięta w pomieszczeniu wytrzyma ok. 2 tygodni*. Wady: cena.
Tradycyjnie
Świerk pospolity. Drzewko, które pamiętamy z czasów dzieciństwa. Zalety: cena. Wady: cienkie gałązki, opadające (same z siebie) igły.
Świerk srebrny (inaczej: kłujący). Wyróżnia się sztywnymi, niebieskosrebrnymi igłami. Zalety: w porównaniu ze świerkiem pospolitym jest bardziej rozłożysty i ma dłuższe igły, którą utrzymuje, dopóki się go nie dotknie. Wady: kłuje; cięte drzewko postoi w pomieszczeniu tydzień krócej niż jodła kaukaska.
Alternatywnie
Sosna. Popularna na południu Polski, im bliżej centrum, tym rzadziej występuje w roli drzewka bożonarodzeniowego. Zalety: długa ładna igła, zasychająca na gałęzi; żywotność dłuższa niż świerka, nieznacznie krótsza od jodły. Wady: silnie żywicuje, łatwo się pobrudzić; rzadsze gałązki; ostra igła.
Wygodnie
Sztuczna. Wykonana z tworzyw sztucznych. Zalety: ekonomiczna – postoi kilka sezonów; nie gubi igieł; dostępne są coraz ładniejsze imitacje naturalnych drzewek; wybierać można nie tylko w różnych odmianach, ale i kolorach choinek. Wady: bardzo długi okres biodegradacji; nie pachnie świętami.
Niekonwencjonalnie
Z tektury, z drewna, z drutu… W Internecie można znaleźć wiele pomysłów i instruktaży, jak z łatwo dostępnych materiałów zrobić oryginalne drzewko bożonarodzeniowe. Leniwi mogą zamówić gotowy egzemplarz. Zalety: niebanalna; sprawdzi się w nowoczesnym, minimalistycznym wnętrzu; mamy pewność, że się nie obsypie. Wady: konserwatystom nie przypadnie do gustu.
Światłowodowa. Pstrokata, zmieniająca kolory i obracająca się wokół własnej osi wersja choinki. Zalety: wytrzyma kilka sezonów. Wady: kiczowata.
Ekologicznie
Drzewko w donicy. Sprawdzi się świerk srebrny, który zwykle dobrze się przyjmuje po przesadzeniu. Zalety: na długie lata zostanie nam pamiątka po świętach. Wady: choinki w doniczkach w pomieszczeniach ogrzewanych powinno się trzymać jak najkrócej – optymalnie: 3–4 dni. Im dłużej choinka stoi w naszym domu, tym trudniej, aby później wyrosło z niej zdrowe drzewko.
*Optymalna temperatura w pomieszczeniu powinna wynosić 18°C. Wyższe temperatury i ciepłe nawiewy skracają żywotność choinek.