Archiwum Polityki

Triumfująca ryba

Szwecja słynęła od stuleci z pysznych ryb. A Polska wcale nie była gorsza. Guillaume Beauplan, francuski XVII-wieczny kartograf, autor pierwszych map naszego kraju, twierdził w swych dziennikach, że szczupaki i sandacze po polsku przewyższają smakiem wszystko, co jadał.

Postanowiliśmy więc dokonać badań porównawczych. Które ryby i przepisy są lepsze: te skandynawskie czy nasze słowiańskie?

Od znajomego smakosza dowiedzieliśmy się, iż w Sienna Center, biurowcu zlokalizowanym u zbiegu ulic: Siennej, Twardej i Żelaznej, otwarto szwedzką restaurację. Bez wahania postanowiliśmy ją odwiedzić. Informacja, jak wiele innych krążących dziś po Warszawie, okazała się nie w całości prawdziwa. Restauracja Sienna ma ze Szwecją związek tylko częściowy.

Polityka 12.2006 (2547) z dnia 25.03.2006; Społeczeństwo; s. 100