restauracje
-
Społeczeństwo
U Helenki i U Zenka. Bary mleczne to polska odpowiedź na sieci fast food. Przetrwają?
Narodziły się w XIX w., w PRL urosły do rangi symbolu, w kapitalizmie co rusz doświadczają kuchennych rewolucji. Czy fenomen barów mlecznych przetrwa?
21.04.2025 -
Społeczeństwo
Polscy spece od fine dining. Kim są? Do tej pracy idzie się dla doznań, a zaczyna się w kebabie
Choć fine dining nie ma ostrej definicji, wiadomo, że to część gastronomii dla najbardziej wyrafinowanych. Kto i jak ją tworzy?
29.12.2024 -
Społeczeństwo
Głód jest najlepszym kucharzem. Kręte drogi restauratorów
Justyna Słupska-Kartaczowska, szefowa kuchni uhonorowana przez kulinarny przewodnik Gault & Millau, o swojej drodze do gotowania i o tym, co czeka restauratorów.
24.12.2020 -
Ludzie i style
Dzieci do restauracji nie wpuszczamy? Rozgorzała dyskusja
Czy restauratorzy z Poznania mają rację i dziecko w lokalu to samo utrapienie? A może wkraczamy na niebezpieczną drogę wykluczania z przestrzeni publicznej wszystkiego, co nam choć trochę przeszkadza?
28.08.2019 -
Ludzie i style
Po czym poznać dobrą restaurację
Jeszcze do niedawna polska gastronomia – przynajmniej według światowych ekspertów – tkwiła w kulinarnym zaścianku. Dziś rodzime restauracje trafiają do prestiżowych rankingów Michelin i Gault&Millau. Jak je czytać?
17.05.2016 -
Ludzie i style
Chcesz jeść mniej i lepiej? Może wystarczy zmienić otoczenie
Zamiast głodowej diety: stolik przy oknie. Zamiast kazań o walorach owoców i warzyw: kolorowe talerze – radzi amerykański badacz nawyków żywieniowych.
20.03.2016 -
Klasyki Polityki
Jedzenie w całkowitej ciemności. Czy taka kolacja inaczej smakuje?
Czy jedzenie po ciemku sprawi, że znane dotychczas potrawy nabiorą nowych smaków? A może będzie nam dzięki temu łatwiej zrozumieć niewidomych? Na razie wiemy jedno: ludzie chcą tego spróbować.
8.11.2015 -
Ludzie i style
Instagramowa mapa kulinarnych stolic świata
Burgery w Londynie, sushi w Nowym Jorku, a pierogi w Warszawie i Wrocławiu. Oto gdzie każde z 18 popularnych dań ma najwięcej miłośników.
20.07.2015 -
Ludzie i style
Krytyk kulinarny radzi: zanim wybierzesz restaurację, zrób mały test
W Niemczech zamknięto 89 lokali Burger Kinga. Krytyk kulinarny radzi, jakimi zasadami się kierować, by posiłek w nieznanym miejscu nie stał się „ostatnią wieczerzą”.
20.11.2014 -
Społeczeństwo
Szpularnia ****
Żyrardów, ul. Nowy Świat 8
19.03.2014