Społeczeństwo

Głód jest najlepszym kucharzem

Głód jest najlepszym kucharzem. Kręte drogi restauratorów

Potrawy przygotowane przez Justynę Słupską-Kartaczowską. Potrawy przygotowane przez Justynę Słupską-Kartaczowską. Wojciech Małkowicz
Justyna Słupska-Kartaczowska, szefowa kuchni uhonorowana przez kulinarny przewodnik Gault & Millau, o swojej drodze do gotowania i o tym, co czeka restauratorów.
Potrawy przygotowane przez Justynę Słupską-Kartaczowską.Wojciech Małkowicz Potrawy przygotowane przez Justynę Słupską-Kartaczowską.

JULIUSZ ĆWIELUCH: – Restauratorzy dostają właśnie lekcję życia?
JUSTYNA SŁUPSKA–KARTACZOWSKA: – Wolę myśleć, że dostajemy lekcję pokory. No i zbieramy siły. Może ten stan zatrzymania był nam potrzebny. To jest ciężka, ale też w jakimś stopniu uzależniająca i toksyczna praca. Sama doszłam już do etapu, w którym mówiłam: żyję tylko w kuchni, reszta to czekanie.

Długo pani czekała, żeby trafić do kuchni.
Jedni znajdują życiową drogę szybko, mnie to zajęło więcej czasu.

Polityka 52.2020 (3293) z dnia 20.12.2020; Społeczeństwo; s. 51
Oryginalny tytuł tekstu: "Głód jest najlepszym kucharzem"

Czytaj także

Kraj

Sławomir Mentzen – strateg Konfederatów

Czy można być liberalno-konserwatywnym nacjonalistą? Jak dotąd to się Konfederacji całkiem nieźle udaje. Choć balansująca pomiędzy władzą i opozycją formacja nadal jest zagadką.

Rafał Kalukin
02.10.2020