Archiwum Polityki

Smakosz wędrowny

W nowej formule naszej rubryki będziemy oprowadzać czytelników po restauracjach całej Polski. W poszukiwaniu ciekawych i oryginalnych smaków. Pełny ranking restauracji będzie można obejrzeć w internetowym wydaniu „Polityki”. Zapraszamy!

*** Passe Partout – Smaki świata

Warszawa, ul. Zwycięzców 21,
tel. (022) 616 28 82, czynne w godz. 12–23, honorują karty kredytowe.

Na dole spory bar i trochę stolików, w tym dwa przy oknie wychodzącym na ulicę. Na pięterku jeszcze kilkanaście. Wygodne meble, nowoczesna zastawa. Karta dobrze skomponowana. Z zimnych zakąsek warto zamówić terrinę z warzywnego ratatouille, czyli oryginalny pasztet warzywny z sosem pesto (19 zł). Trzy zupy, wśród nich świetna indyjska z soczewicy (12 zł), dość pikantna, o zaskakującym smaku. Ostrzegamy przed barszczykiem z pierogami – zupy z proszku możemy jeść na wycieczce, nie w restauracji.

Niezły wybór sałat (przeciętnie ok. 20 zł), kilka zakąsek gorących z zadziwiająco drogą ośmiornicą z grilla (53 zł). Wreszcie dość duży wybór dań głównych w cenie 30–60 zł. Zamówiliśmy eskalopki z indyka (38 zł), które okazały się miłym zaskoczeniem, bo na ogół indyk bywa twardawy, oraz pół kaczki luzowanej z zielonym makaronem i karmelizowanymi jabłkami (46 zł). Kaczka dobrze upieczona, lecz niestety podgrzana w mikrofali, co zabiło chrupkość skórki. W sumie dobre miejsce na lunch, choć ceny nadmiernie wygórowane.

*** Sapori d’Italia

Warszawa, ul. Dębego 10, tel. (022) 406 29 37, czynne w godz. 9.30–22, honorują karty kredytowe.

Mała rodzinna restauracja ciesząca się sporym powodzeniem wśród okolicznych mieszkańców. Mile widziane matki z dziećmi. Pizza w wielu wydaniach. Doskonałe vitello tonato z kaparami (23 zł) i półmisek włoskich wędlin (23 zł). Pyszna bruschetta (7 zł) i równie smaczny placek focaccia (8 zł). Kilka gatunków spaghetti (14–19 zł), w tym najlepsze i najtańsze alio e olio, czyli z czosnkiem i oliwą. Najdroższe danie to dorada po sycylijsku z grilla (45 zł), ale warto ponieść ten wydatek.

Polityka 6.2008 (2640) z dnia 09.02.2008; Za stołem; s. 88
Reklama