Archiwum Polityki

Szczupak pijany

Tylko prawdziwi smakosze przedkładają ryby nad wszelkie dania. Ryby i inne stwory pływające czy pełzające po dnie rzek, jezior i mórz. Wystarczy tylko po nie sięgnąć pod powierzchnię wody.

Światowe statystyki (FAO – 2000 r.) podają, że rocznie łowimy ponad 94 mln ton. Aż 85 proc. połowów stanowią ryby, ponad 10 mln ton małże, ślimaki i głowonogi, 6 mln ton kraby i raki. Potentatami w dziedzinie dostarczania żywności głodnemu wiecznie światu są: Chiny – 16 mln ton, Peru – 11 mln ton, Japonia – 5 mln ton, USA – 4,7 mln ton i Chile – 4,3 mln ton.

Zupełnie inaczej przedstawia się statystyka spożycia złowionych wodnych frykasów.

Polityka 26.2004 (2458) z dnia 26.06.2004; Społeczeństwo; s. 107