Archiwum Polityki

Karpie mają branie

Święta to dobra okazja, aby odrobić zaległości w jedzeniu ryb. Statystyczny Polak wydaje na nie zaledwie 6 zł miesięcznie. Ile zjadamy? Otóż rozbieżności w szacunkach są ogromne. GUS twierdzi, że rocznie zjadamy zaledwie 7 kg ryb, natomiast Morski Instytut Rybacki twierdzi, że 12 kg. Nawet jeśli naukowcy mają rację, to w Europie Zachodniej i tak konsumpcja jest dwukrotnie wyższa. Najchętniej zjadamy potrawy z ryb morskich – stanowią one aż 80 proc. naszego rybnego jadłospisu. Jedynie 20 proc. to ryby słodkowodne. Te ostatnie, głównie karpie, mają branie przeważnie przed świętami. A szkoda, bo objadając się przy świątecznym stole, pamiętajmy, że tłuszcz rybi nie zawiera cholesterolu. Sol.

Polityka 51.2001 (2329) z dnia 22.12.2001; Gospodarka; s. 90
Reklama