Archiwum Polityki

Gotowanie jak kochanie

Salon „Polityki” w Elblągu, tym razem kulinarny. Bohaterami spotkania byli Agnieszka Kręglicka, restauratorka, i nasz redakcyjny kolega, autor książek kulinarnych, a także dodatku „Stół ?Polityki?” – Piotr Adamczewski. Mówiło się o kuchni, czy raczej kuchniach, świata. Agnieszka Kręglicka od lat specjalizuje się bowiem w etnicznych klimatach kulinarnych, a jej warszawskie restauracje włoskie, greckie czy meksykańskie cieszą się słuszną estymą. Piotr Adamczewski przekonywał, że kunszt gotowania ma charakter nie zawsze i nie tyle narodowy, ile regionalny. W toku dyskusji przewijał się wszelako motyw wyższych uczuć, jak miłość choćby, bo przecież jemy i gotujemy nie tylko po to, by prosty głód zaspokoić. Zaproszeni goście przekonali się o tym dobrze, kiedy Agnieszka Kręglicka i Piotr Adamczewski przyrządzili smakowite i nader finezyjne przekąski – pastę serowo-jajeczną i konfiturę z czerwonej cebuli. Przy czymś takim nawet abnegat kulinarny musiał odkryć, że jedzenie jest kwestią kultury, a nie wyłącznie przemiany materii.

M.P.

Współorganizatorami i partnerami Salonu „Polityki” w Elblągu są Grupa Żywiec i Izba Staropolska Celebra oraz oczywiście Biblioteka Elbląska.

Polityka 13.2005 (2497) z dnia 02.04.2005; Salon Polityki; s. 89
Reklama