Piotr Adamczewski
-
Ludzie i style
Krótka historia kuchennej soli
Wojny solne wstrząsają Europą od setek lat. Dziś głównie polskimi mediami. Nie tak dawno pomstowano na ministerialny zakaz używania soli w kuchniach barów mlecznych. Potem pojawił się problem stołówek i bufetów szkolnych.
13.10.2015 -
Ludzie i style
Jesień idzie, smak na grzyby powraca
Na jesieni mój dom zawsze pachnie grzybami. A w tym roku, niestety, nie! W naszym lesie nie pojawił się dotąd ani jeden borowik, podgrzybek, kozak, a nawet pospolity maślak. Słowem, klęska – bo przecież grzyby jada się w Polsce od wieków.
29.09.2015 -
Ludzie i style
Wielcy sybaryci
Subtelni poeci i filozofujący pisarze wiedzieli co smaczne i często byli obżartuchami.
25.08.2015 -
Społeczeństwo
Dania złotym trunkiem podlane
Brat Arnold uratował wiele istnień ludzkich. Pamięć o jego czynach przetrwała niemal tysiąc lat.
16.06.2015 -
Społeczeństwo
Mięsny smakołyk: zraziki po nelsońsku
Zrazy z grzybami i kartoflami to danie przypisywane angielskiemu admirałowi sir Horatio Nelsonowi. Jestem mu za nie wdzięczny.
12.05.2015 -
Społeczeństwo
Gęsina – polski rarytas
Gęsi ocaliły nie tylko Rzym. Kiedyś uratowały także i mnie. Od śmierci głodowej.
16.12.2014 -
Książki
Recenzja książki: Piotr Adamczewski, „Jak smakuje pępek Wenus”
Adamczewski działa jak belfer: chcesz się oddać rozkoszom podniebienia, to najpierw odrób lekcję. Chcesz wypić espresso? Najpierw naucz się odróżniać dobre od złego.
16.09.2014 -
Społeczeństwo
Na kolację: wołowina
Jedni wolą krwisty, inni wysmażony. Ale dobra wołowina to nie tylko befsztyk. Jak szukać i dobierać najlepsze mięso?
15.06.2014 -
Społeczeństwo
Ziołowa symfonia na talerzu
Zioła są jak nuty. Można z nich wyczarować niejedną symfonię smaków.
20.05.2014 -
Społeczeństwo
Szynka na świątecznym stole
O wyższości wędzenia nad suszeniem trwa dyskusja od stuleci. I jest ona równie owocna jak spór o wyższości świąt Wielkanocy nad świętami Bożego Narodzenia.
15.04.2014